Calendarul Pirelli 2013 de Steve McCurry

In acest an Calendarul Pirelli (“The Cal™”) a sarbatorit cea de-a 40-a editie, ocazie prin care Steve McCurry, unul dintre cei mai renumiți fotografi din lume, si-a pus amprenta in crearea editiei din 2013. El este cunoscut in special fotografiei “fata afgana” publicata in National Geographic. Prin cele 34 de imagini color care alcatuiesc Calendarul, Steve a incearcat sa surprinda recenta transformare socială și economică a Braziliei.

Am încercat să înfățișez Brazilia, peisajul său, economia și cultura, împreună cu elementul uman”, a spus McCurry.Aceasta a fost povestea pe care am vrut să o spun prin lentila mea. Pentru mine fotografia este un important mijloc de expresie pentru a spune povești mari și mici ale vieții de zi cu zi.” În fundal, Rio este plin de viață, cu cartierele sale istorice, cum ar fi Lapa și Santa Teresa, ale sale favelas, baruri și cluburi de noapte, piețele sale, centre de dans și săli de sport, școli și stații de autobuz. Orașul apare foarte autentic, foarte diferit de stereotipurile obișnuite. “Am mers foarte mult pe străzi, uitându-mă la toate aceste momente ale vieții de zi cu zi și făcând o mulțime de poze“, a spus McCurry. “Eu sunt în căutarea momentului de trecere, atunci când imaginea dezvăluie un pic de tensiune.

 

Opera lui sărbătorește frumusețea și culorile care reprezintă sufletul acestei magice țari sud-americane, care este în prim-planul Calendarului Pirelli pentru a treia oară, după ediția din 2005 a lui Patrick Demarchelier și ediția lui Terry Richardson din 2010.

La doar 9 zile de la premiera mondiala de la Rio, The Cal™ a poposit in Romania, evenimentul fiind prezidat de dl. Giuseppe Cangelosi, CEO Pirelli Tyres Romania, care a subliniat importanta tarii noastra pentru compania Pirelli. Aceasta afirmatie este sustinuta si de evenimentul in sine acesta fiind cel de-al saptelea an consecutiv in care Calendarul este prezentat oficial in Romania.

 

Editia din acest an difera de ceea ce ne obisnuise pana acum, nudurile lipsind din viziunea lui Steve McCurry. “Aș spune că sunt un fotograf de stradă care fotografiază “situații găsite”. Poți fotografia nuduri oriunde. Dar aceste modele sunt îmbrăcate și fiecare dintre ele are propria ei operă de caritate. Ele sunt persoane idealiste și care au un scop. Așa că am vrut să le fotografiez într-un loc special, iar Rio a fost perfect pentru aceasta“, adaugă McCurry. 

 

Calendarul prezintă 11 modele, actrițe și cantărețe: brazilienele Isabeli Fontana (care a apărut în ediția lui Bruce Weber din 2003 a Calendarului Pirelli, în ediția din 2005 a lui Patrick Demarchelier, în ediția lui Peter Beard din 2009, în ediția lui Karl Lagerfeld din 2011 și în calendarul lui Mario Sorrenti din 2012) și Adriana Lima (de asemenea prezentă în ediția lui Patrick Demarchelier din 2005), actrița Sonia Braga și cântăreața Marisa Monte; actrița italiano-egipteană Elisa Sednaoui, fotomodelul ceh Petra Nemcova, fotomodelul tunisian Hanaa Ben Abdesslem, fotomodelul etiopian Liya Kebede și modelele americane Karlie Kloss, Kyleigh Kuhn și Summer Rayne Oakes.

 

 

 

[nggallery id=340]