Le Mans 24H a ajuns la cea de-a 79-a editie

Creata in 1923 legendara si prestigioasa cursa de anduranta de 24 de ore de la Le Mans a ajuns in acest an la editia cu numarul 79. Desfasurata o singura data pe an cursa de la Le Mans este un eveniment aparte in calendarul sporturilor cu motor din intreaga lume, o cursa unica comparabila poate ca si prestanta si traditie cu Daytona 500, Indianapolis 500 sau raliul Monte-Carlo. Toti cei care se aliniaza la startul acestei competitii se pregatesc un an intreg pentru a concura 24H fara oprire.

 

Este o cursa solicitanta din toate punctele de vedere pentru intreg staff-ul unei echipe nu doar pentru piloti, mecanici, tehnicieni, oameni responsabili cu relatiile cu publicul etc. toti sunt solicitati intreg anul, apogeul fiind in saptamana premergatoare cursei propriu-zise. Cei de la Peugeot nu au facut nici ei exceptie de la regula, modelul 908 in configuratie pentru anul 2011 incepand sa fie pregatit inca din 2009!

Dupa dezastrul de anul trecut cand nici una din cele 4 masini ale celor de la Peugeot 3 de uzina si una a echipei private Oreca, nu au reusit sa termine cursa, anul 2011 va fi cu siguranta un punct de grea incercare pentru acestia, francezii realizand pana in prezent aproximativ 45.000km cu noul model 908. Mai mult decat atat pe data de 7 mai, anul curent, modelul 908 a reusit victoria in cursa de 1000km de la Spa Francorchamps prin echipajul Alexander Wurz, Anthony Davidson si Marc Gené, insa nimic nu se compara cu surprizele pe care cursa de la Le Mans le rezerva de fiecare data.

Peugeot a reusit sa castige la Le Mans de trei ori in ’92, ’93 cu modelul pe benzina 905 si in 2009 cu dieselul 908 HDi FAP. Spre deosebire de francezi cei de la Audi au reusit sa se impuna la Le Mans de 9 ori din cele 12 participari, 2010 fiind anul cu un podium integral Audi la fel ca in anii 2000, 2002 si 2004. Cea de-a noua victorie Audi anul trecut a insemnat totodata si egalarea recordului de victorii a celor de la Ferrari, insa acestia mai au pana sa egaleze detinatorul celor 16 victorii la Le Mans dintre care 7 consecutive, si anume Porsche.

 

Olivier Quesnel, directorul Peugeot Sport, declara: “Le Mans este magic, o legenda, un mit, Everestul curselor de anduranta. Este o competitie aparte unde orice se poate intampla. Acest lucru face ca infrangerea sa fie atat de cruda si victoria o experienta atat de entuziasmanta. La fel ca in fiecare an, am facut tot ce ne-a stat in putinta sa aducem si in acest an la start cea mai competitiva masina si cea mai bine pregatita echipa. Stim ca orice se poate intampla in aceasta cursa si va trebui sa avem o prestatie fara greseala daca vrem sa fim primii care vedem steagul de la final duminica.

 

 

 

Cei noua piloti ai echipei Peugeot – Total sunt aceasi de anul trecut formula celor trei echipaje fiind urmatoarea:

Peugeot 908 N°7 (oglinzi albastre) – Alexander Wurz (AUT) – Marc Gené (ESP) – Anthony Davidson (GBR)

Peugeot 908 N°8 (oglinzi albe) – Franck Montagny (FRA) – Stéphane Sarrazin (FRA) – Nicolas Minassian (FRA)

Peugeot 908 N°9 (oglinzi rosii) – Sébastien Bourdais (FRA) – Pedro Lamy (POR) – Simon Pagenaud (FRA)

 

Evenimentele pe care cei de la Peugeot le-au pregatit incep inca de luni 6 iunie dimineata cand cei 9 piloti ai echipei in frunte cu Olivier Quesnel vor pleca intr-o excursie de 120 de km cu bicicletele din localitatea  Chartres pana la Le Mans, unde vor avea loc verificarile administrative si tehnice.

 

Joi 9 iunie va avea loc o conferinta de presa gazduita de organizatorul evenimentului Automobile Club de l’Ouest, unde cei de la Peugeot vor dona o replica a modelului 908 HDi FAP castigator in 2009, care isi va lua in primire noua resedinta si anume Muzeul Le Mans 24H. Joi si sambata in cadrul programului “Le Mans in viitor” vor fi organizate tururi demonstrative cu prototipul Peugeot EX1, iar vineri va avea loc conferinta de presa a celor de la Peugeot. Tot sambata va fi infuzie de piloti din raliu atunci cand protagonistii din IRC Thierry Neuville, Bruno Magalhaes, Guy Wilks vor oferi ture demonstrative pe circuit la bordul masinilor Peugeot RCZ.

Sambata vom avea parte de inca un eveniment special din partea celor de la Mazda, care pentru a celebra 20 de ani de la victoria la Le Mans din 1991, vor aduce pe circuit prototipul 787B, care a fost scos din Muzeul Mazda din Hiroshima, Japonia si restaurat pentru prima data dupa inspectia de dupa cursa din 1991.

 

Miercuri 8 iunie au loc antrenamentele libere precum si prima sesiune de calificari, iar joi inca 2 sesiuni de calificari, urmand ca startul in cursa sa se dea sambata incepand cu ora 16.00 ora Romaniei.

 

Sesiunile de calificare vor fi foarte interesant de urmarit, deoarece statisticile au aratat de-a lungul timpului ca masina care pleaca din pole-position la Le Mans nu castiga cursa.

 

Participarea in aceasta cursa se face doar pe baza de invitatii astfel ca mai jos va prezentam lista echipelor invitate la 24H Le Mans 2011.


Lista echipelor invitate

credit foto3: Arnaud Cornilleau – ACO

credit foto 5: Mazda France