Tom Kristensen pune punct carierei de pilot

“Mr. Le Mans”, asa cum este supranumit danezul in varsta de 47 de ani, a anuntat ca va pune punct impresionantei sale cariere de pilot in acest an. Ultima sa cursa in postura de pilot Audi va fi cursa WEC din Brazilia, care va avea loc pe data de 30 noiembrie. Kristensen va ramane alaturi de familia Audi urmand sa reprezinte si sa fie un partener de nadejde al celor de la Audi Sport. 

 Audi Spain Media Event, Madrid

Tom Kristensen reusea sa experimeteze pentru prima oara gustul victoriei la Le Mans  in 1997 la volanul unui Porsche WSC-95 impreuna cu Michele Alboreto si Stefan Johansson. In 1999 s-a alaturat constructorului Audi la insistentele Dr. Wolfgang Ullrich, seful Audi Motorsport, si alaturi de Frank Billa si Emanuele Pirro reusea sa castige din nou cursa de 24h de la Le Mans un an mai tarziu. De altfel trio-ul s-a bucurat de un adevarat succes reusind pentru prima data in istorie sa castige prestigioasa cursa de anduranta de trei ori consecutiv. A urmat alte trei victorii pentru danez alaturi de Bentley si echipe private Audi in perioada 2003-2005, iar in 2008 si 2013 acesta si-a cimentat definitiv numele in istoria Le Mans 24H, ajungand la un numar de 9 victorii.  

Tom Kristensen 4

Kristensen a avut si alte succese in afara celor de la LeMans reusind sa se impuna in American Le Mans Series in 2002 cu un Audi R8, iar intre anii 2004 – 2009 a pilotat in DTM un model Audi A4 reusind 9 pole position, 4 victorii si 18 podiumuri. De altfel tot in DTM cariera sa de pilot era foarte aproape de a se incheia el avand cel mai sever accident al sau in curse la inceputul anului 2007. El a reusit cu ajutorul celor de la Audi Sport sa se recupereze extrem de rapid devenind un model in acest sens.   

Tom Kristensen 2

 

Am avut privilegiul de a pilota cele mai interesante masini alaturi de cea mai buna echipa timp de 15 ani. Am avut coechipieri deosebiti ai am lucrat cu oameni minunati. Cu Audi am reusit sa castig numeroase curse si titluri si sa am parte de momente emotionante. Seria mea de reusite la Le Mans 24H nu ar fi fost posibila fara Audi. Imi este foarte greu sa parasesc echipa din postura de pilot, dar mai devreme sau mai tarziu acest moment trebuia sa vina. Nu pot decat sa multumesc Audi si intregii echipe pentru momentele deosebite si astept cu nerabdare noile mele sarcini in cadrul Audi Sport.” incheia Tom Kristensen.  

WEC - 6h of Shanghai 2013

Dr. Wolfgang Ullrich spunea despre anuntul lui Kristensen: “Evident ca retragerea unei personalitati precum cea a lui Tom Kristensen este o mare pierdere pentru Audi dar si pentru intreaga scena a competitiilor de anduranta. Ii intelegem decizia de a se retrage in momentul apogeului carierei sale. El este ultimul membru al generatiei cu care Audi a inceput sa concureze in clasa prototipurilor. Ii vom simti lipsa ca si pilot din cadrul echipei noastre insa ne bucuram ca personalitatea si experienta sa vor fi in continuare alaturi de noi. Tom Kristensen este si va ramane un “Audian” in inima si sufletul sau.”