Noile BMW M3 Sedan şi BMW M4 Coupé

Lansarea noilor BMW M3 Sedan şi BMW M4 Coupé înseamnă prezentarea de către BMW M GmbH a unei noi interpretări a automobilelor sport de înaltă performanţă – şi transferul filosofiei BMW M spre cea de-a cincea generaţie M3. A patra generaţie BMW M3 Coupé a fost produsă în peste 40.000 de unităţi, iar BMW M4 Coupé este pregătit să continue această poveste de succes. Simbolul “M4” face referire la noua gamă care furnizează baza pentru noul model M – şi, în premieră, versiunea Coupé va fi lansată o dată cu varianta cu patru uşi. Conform logicii, aceasta din urmă va fi botezată BMW M3 Sedan.

 BMW M3

Noul model urmează să fie prezentat la Salonul Auto de la Detroit în luna ianuarie 2014 și va avea debutul pe piețele din întreaga lume la jumătatea anului viitor.

 

Patru generaţii BMW M3 au combinat genele din motorsport cu posibilitatea de utilizare cotidiană într-un concept general plin de emoţie“, a explicat Dr. Friedrich Nitschke, preşedintele BMW M GmbH. “BMW M3 Sedan şi BMW M4 Coupé reprezintă un angajament continuu faţă de această filosofie. Motorul este punctul central al fiecărui model M, iar noul propulsor turbo cu şase cilindri, care se află în echiparea celor două automobile, combină calităţile unui motor aspirat de înaltă turație cu punctele forte ale tehnologiei de turbocompresie. Conceptul designului ultrauşor a realizat o reducere a masei cu aproximativ 80 de kilograme faţă de precedentul M3. BMW M3 şi BMW M4 transferă tehnologia specifică motorsportului de pe circuit pe şosea, iar miile de tururi efectuate pe legendara buclă Nordschleife de la Nürburgring – cel mai dificil circuit de curse din lume – au pregătit noile modele pentru această tranziţie. Activitatea de dezvoltare, alimentată de meticulozitate şi pasiune, a susţinut crearea celor două automobile sport de înaltă performanţă care stabilesc noi standarde în ceea ce priveşte conceptul general, precizia şi agilitatea.

 BMW M3

Dezvoltat special pentru noile BMW M3 Sedan şi BMW M4 Coupé, motorul de turaţie înaltă, cu şase cilindri dispuşi în linie şi tehnologie M TwinPower Turbo, produce o putere maximă de 431 CP. Cuplul maxim de 550 Nm este disponibil pe o plajă largă de turaţii şi depăşeşte performanţele precedentului BMW M3 cu aproximativ 40%. În plus, motorul a înregistrat o reducere a consumului de combustibil şi a emisiilor cu aproape 25%. Atât BMW M3 Sedan, cât şi BMW M4 Coupé realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în 4,1 secunde folosindu-se de transmisia opţională M cu dublu ambreiaj, cu şapte trepte (4,3 secunde pentru cutia manuală).

 BMW M4

Pentru a maximiza calităţile dinamice şi pentru a asigura o eficienţă excelentă s-a reuşit o reducere a masei cu aproape 80 de kilograme în comparaţie cu modelul anterior cu aceeaşi echipare. De exemplu, BMW M4 Coupé are o masă proprie de 1.497 de kilograme, graţie utilizării riguroase a măsurilor de design ultrauşor inteligent. Acestea includ utilizarea masivă a materialelor ultrauşoare, precum plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) şi aluminiu, pentru o serie de componente ale şasiului şi caroseriei. Astfel, ambele modele sunt echipate cu acoperiş din carbon.

 BMW M3

Unul din obiectivele principale în dezvoltarea BMW M3 Sedan şi BMW M4 Coupé a fost asigurarea faptului că noile automobile oferă calităţi impresionate pe circuit. Prin urmare, prezenţa sistemului de răcire în specificaţie de curse face ca temperatura optimă pentru motor, turbocompresoare şi transmisie este menţinută în orice moment.

 

Pentru a accentua caracterul sportiv al celor două modele în ceea ce priveşte compoziţia tehnică şi ajustările de fineţe ale maşinilor, inginerii au colaborat îndeaproape cu piloţii oficiali BMW Motorsport de-a lungul fazei de dezvoltare. De exemplu, piloţii DTM Bruno Spengler şi Timo Glock au luat parte la teste extinse şi la activitatea de setare derulate pe bucla Nordschleife de la Nürburgring.

 BMW_M4_medium_800x599

Transmisie manuală cu şase trepte, cu reglajul turației motorului.

 

Puterea motorului este transferată prin transmisia standard – manuală, cu şase trepte – cu un ambreiaj robust, cu două discuri. Acest angrenaj este mult mai compact decât predecesorul său şi mai uşor cu 12 kilograme. Pe lângă sporirea confortului de schimbare a vitezelor, cutia manuală utilizează garnituri inovatoare de frecare, din carbon, în inelele de sincronizare. Lubrifierea carterului uscat oferă o furnizare eficientă a uleiului la toate componentele motorului. Cutia de viteze reglează turația motorului la retrogradări – o particulare care anterior era rezervată transmisiei M cu dublu ambreiaj. Această funcție, adaptată în funcție de viteză, îmbunătăţeşte cursivitatea transmisiei, ajută la îmbunătăţirea stabilităţii şi a fost dezvoltată iniţial de inginerii din motorsport.

 BMW M4

Transmisie M cu dublu ambreiaj cu Drivelogic, cu şapte trepte, cu Launch Control.

 

A treia generaţie a transmisiei M cu dublu ambreiaj i-a făcut pe inginerii M să stabilească încă o dată standardele în privinţa puterii şi performanțelor pe circuit, fără a face vreun compromis în utilizarea cotidiană. Disponibilă opțional, transmisia M cu dublu ambreiaj, cu Drivelogic, ajută noul motor turbo de înaltă turaţie să livreze performanţe impresionate. Pe lângă schimbarea automată a vitezelor, transmisia permite – în modul manual – schimbări ultrarapide fără întreruperi ale fluxului de putere.

 

Funcţia integrată Launch Control asigură performanţe optime de demaraj, astfel că se obţin date ale acceleraţiei care nu ar fi posibile cu o cutie de viteze manuală. Funcţia Smokey Burnout permite conducătorilor să inducă patinarea roţilor spate în timp ce automobilul se deplasează la viteză redusă. Sistemul Stability Clutch Control deschide ambreiajul când automobilul are un efect subvirator pentru a-l readuce pe trasă. Transmisia M cu dublu ambreiaj oferă conducătorului şi funcţii suplimentare, precum modurile selectabile Drivelogic pentru mai mult confort, eficiență sau sportivitate. Treapta suplimentară – a şaptea – faţă de cutia de viteze manuală permite rapoarte mai scurte – şi are efecte pozitive asupra performanţelor şi eficienţei.

 BMW_M3_medium_1600x1202

Proprietăţile materiale ale CFRP – Plastic Ranforsat cu Fibră de Carbon, material foarte uşor, dar cu o durabilitate impresionantă – au permis inginerilor să urmeze o abordare fundamental nouă în producţia axului de transmisie. Această componentă transmite cuplul motorului de la cutia de viteze spre diferenţialul spate şi operează sub sarcini foarte mari – în special la automobilele de înaltă performanţă. “Rigiditatea impresionantă şi masa redusă ale CFRP permit ca axul de transmisie să fie construit dintr-o singură bucată, fără cruce cardanică. Faţă de modelul anterior, masa este redusă cu 40% şi se înregistrează şi o scădere a maselor de rotaţie – în schimb, se obţine o dinamică îmbunătăţită a transmisiei”, explică Albert Biermann.

 

Bruno Spengler despre motorul cu şase cilindri, dispuşi în linie, cu tehnologie M TwinPower Turbo:

 

Ca pilot de curse, sunt impresionat de reacţia instantanee, fără întârziere turbo, pe care ţi-o oferă cele două turbocompresoare imediat ce apeşi acceleraţia. Este o particularitate senzaţională a acestui motor, care se traduce într-o distracţie mai mare la volan şi este perfectă pentru condus sportiv.

 Bruno SPengler

…despre servodirecţia electromecanică: “Servodirecţia electromecanică este foarte precisă şi, din punctul meu de vedere ca pilot de curse, acest lucru este foarte, foarte important. Reacţionează instantaneu la manevre şi oferă o reacţie excelentă.

 

…despre puntea spate: “Blocarea punţii spate este foarte progresivă datorită diferenţialului cu patinare limitată, gestionat electronic, şi generează un nivel foarte mare de aderenţă. Sistemul de control electronic este configurat astfel încât, atunci când eliberezi acceleraţia la intrarea în viraje, diferenţialul se decuplează şi efectul de blocare este redus la zero, rezultatul este o virare sportivă. Când accelerezi din nou la ieşirea din viraj, blocarea este cuplată progresiv, până la nivelul maxim, pentru o tracţiune optimă.

 

A patra generaţie: motor V8 şi design ultrauşor inteligent.

 

2007 a însemnat întreruperea unei tradiţii după ce BMW M3 a intrat pe piaţă , pentru prima dată în 15 ani, fără motorul cu şase cilindri dispuşi în linie, deseori desemnat “Motorul Anului”. În locul acestuia, a patra generaţie a automobilului – disponibilă în versiune coupé, sedan şi cabriolet (ultima s-a alăturat în 2008) – a fost propulsată de un motor cu opt cilindri. Noul propulsor de 3.999 cmc dezvolta 309 kW/420 CP şi aproximativ 85% din cuplul maxim, 400 Nm, era disponibil pe un interval larg de turaţii, până la 6500 rpm. Inginerii au continuat abordarea cu design ultrauşor, în special la coupé. Pe baza experienţei pozitive cu alte modele M, acoperişul a fost realizat încă o dată din plastic ranforsat cu fibră de carbon. Capota, posesoare a curbei Powerdome, era din aluminiu, material care folosit mult și pentru nou dezvoltatului şasiu ultrauşor.

 BMW M4

De-a lungul perioadei de producţie a celei de-a patra generaţii, puncte de atracţie au fost şi variantele exclusive în serie limitată BMW M3, care atrăgeau atenţia şi mai mult asupra caracteristicilor inspirate din motorsport. BMW M3 GTS – automobil omologat pentru şosele, dar dezvoltat pentru competiţii destinate cluburilor sportive – s-a remarcat în special. Cilindreea motorului V8 de la versiunea standard M3 a fost extinsă la 4,4 litri pentru a produce o putere maximă de 331 kW/450 CP. Componentele special dezvoltate ale şasiului şi măsurile aerodinamice, precum şi cockpitul cu două locuri – conceput pentru utilizare pe circuit – echipau acest model exclusivist de serie limitată (disponibilă doar în nuanţa Fire Orange). 135 de unităţi BMW M3 GTS au fost livrate clienţilor.

 

BMW M3 CRT (Carbon Racing Technology) a fost prezentat în 2011 şi a fost limitat la doar 67 de unităţi. Datorită componentelor ultrauşoare exclusive şi tehnologiei modificate a şasiului, modelul cu același motor care dezvolta 331 kW/450 CP – bazat pe BMW M3 Sedan şi produs la uzina BMW M GmbH – se mândrea cu un comportament echilibrat perfect. Capota de la BMW M3 CRT era compusă din două profile CFRP învelite într-o structură tip fagure de aramide (poliamide sintetice), scaunele “scoică” dispuneau de două straturi CFRP care acopereau o structură tip fagure din hârtie reciclată, iar un strat de carbon, făcut prin tehnologia convenţională de producţie, acoperea suprafeţele vizibile. Realizate amândouă din CFRP, spoilerul spate şi elementul de direcţionare a curgerii de aer, integrat în bara faţă, completau elementele ultrauşoare ce se regăseau pe BMW M3 CRT.