Joy ride with BMW – M Day

Litera “M” pe masinile BMW are o insemnatate deosebita pentru constructorul din Munchen. Creata in mai 1972 subsidiara BMW Motorsport a avut ca principal scop facilitarea si dezvoltarea programului de competitii a constructorului BMW. Primul proiect de care aveau sa se ocupe cei 8 angajati ai firmei nou infintate avea sa fie modelul BMW 3.0 CSL (E9) dedicat curselor de circuit. Datorita cererilor si interesului tot mai mare de modele sport si in urma succesului avut cu modelul 3.0 CSL, BMW M avea sa ofere in anul 1978 primul model dedicat publicului, M1. Nu a mai durat decat un an pana cand cei de la BMW Motorsport au venit cu un nou proiect M535i, de aceasta data modelul oferit publicului fiind versiunea imbunatatita sedan a seriei 5, serie care reprezinta pentru BMW 50% din profitul companiei si al doilea cel mai bine vandut model dupa seria 3.

 

In 1992 BMW Motorsport a iesit din nou la rampa atunci cand a furnizat motorul V12 de 6.1L, 48v pentru celebrul McLaren F1, care in 1995 a si reusit victoria in legendara cursa de 24H de la LeMans. BMW insa avea sa obtina singura victorie la LeMans in anul 1999 cu prototipul V12LMR.

 

In prezent succesul de care se bucura BMW M este dovedit de faptul ca aceste modele sunt parte integranta a ofertei constructorului BMW AG pe toate pietele unde acesta activeaza, variantele disponibile in prezent fiind M3, 1 series M Coupe, X5 M si X6 M.

 

Claudiu David, Mihaela Beldie, Mihai Beldie

 

Pentru ca si Romania se afla pe harta pietelor de desfacere a celor de la BMW AG, saptamana trecuta mai exact vineri 5 august, BMW Group Romania ne-a invitat la un eveniment dedicat modelelor M. Locatia aleasa pentru eveniment a fost un aeroport dezafectat de langa Bucuresti, unde ne astepta Claudiu David, pilot de raliuri si unul dintre cei mai valorosi instructori BMW Fahrer Training. Prea multe detalii nu cunosteam, cei de la BMW Group Romania reusind sa pastreze destul de multe secrete in privinta desfasurarii evenimentului, asa ca odata ajunsi in locatia cu pricina Claudiu a inceput sa ne prezinte pe scurt programul zilei. O prima surpriza a fost introducerea a inca doi instructori, alti doi oameni de motorsport din Romania, Mihai si Mihaela Beldie. Dupa o prezentare succinta cu ce avea sa se intample pe parcursul a aproximativ 4 ore si prezentarea modelului BMW 1 Series M Coupe am fost invitati afara pentru a vedea sosirea modelului prezentat. Din nou am avut parte de o supriza foarte placuta atunci cand o flota intreaga de modele BMW M si-au facut aparitia, mai exact M3 , M3 cabrio-coupe, X5 M, X6 M si doua BMW 1 Series M Coupe.

 

Toti participantii am fost impartiti in trei grupe, repartizati la unul din cei trei instructori, fiecare urmand a ne prezenta si invata lucruri diferite. Primul instructor la care am fost repartizat a fost Mihai Beldie responsabil cu sesiunea de drift la volanul M3-ului. Cercul amenajat pentru drift a devenit rapid locul nostru de joaca cu “mica” bestie M3 si nu ne-a trebuit mult pana ca adrenalina sa inceapa sa isi spuna cuvantul, insa tocmai cand incepusem sa ne obisnuim, profesorul a sunat adunarea si am plecat inapoi spre baza. Modelul M3 (E92) alaturi de care ne-am petrecut prima parte a zilei, beneficia de un motor de 4.0L V8 ce dezvolta 420 cp si este disponibil in oferta constructorului BMW AG inca din anul 2008.

 

Intorsi la baza, am fost preluati imediat de Claudiu David care ne astepta la o “plimbare” cu superbul model BMW 1 Series M Coupe. Acesta este cel mai nou model M al celor de la BMW. A debutat chiar in acest an si beneficiaza de un motor de 3.0L Twin-Turbo cu 6 cilindri dispusi in linie, ce dezvolta 335cp cu o distributie a masei fata/ spate de 51.7/48.3% reusind sa accelereze de la 0 la 100km/h in doar 4.7s. Tot acest pachet se reflecta in controlul foarte bun al modelului ce beneficiaza de o aderenta excelenta pe virajele luate  in mare viteza si o franare asemanatoare cu cea a automobilelor  de competitii.

 

Ultima provocare avea sa o constituie traseul cu jaloane, unde am fost coordonati de cel de-al treilea instructor al zilei, Mihaela Beldie. Dupa ce ne-a prezentat intr-un tur de recunoastere traseul, am fost pusi la treaba contra cronometru la volanul modelelor M3 cabrio – coupe, 1 Series M Coupe, X5 M si X6 M. Cel care avea sa obtina cel mai bun timp urma sa castige din nou o “plimbare” cu Claudiu David. In caz de daramare a conului eram penalizati cu 5 sec, iar in caz de ratare a traseului cu 15 sec. Primul tur l-am facut la volanul modelului X5 M (un Sport Activity Vehicle cu motor de 4.4L twin turbo V8 de 555cp si 680Nm) si probabil timpul obtinut avea sa fie unul bun daca nu ocoleam un con pe unde nu trebuia. A urmat cea de-a doua trecere, insa de aceasta data am beneficiat de sprijinul colegului meu Catalin Oprea pe post de copilot. Modelul folosit X6 M, mai bine nici nu se putea, un monstru de 2,4t plus copilot, insa 555cp 🙂 . Ce sanse aveam in fata perfect echilibratului 1 Series M Coupe care beneficia si de o cutie manuala. Copilotul a facut diferenta, tipand la mine de doua ori astfel incat sa nu mai ratez conurile si sa obtin cel mai bun timp al grupei mele. Asa m-am bucurat din nou de inca o “plimbare” cu Claudiu David. Intreaga grupa din care am facut parte a fost felicitata de Mihaela Beldie, declarandu-ne cea mai buna grupa, cei care nu am daramat niciun con pe trecerile de pe traseul amenajat.

 

La finalul celor trei “probe” toata lumea era cu zambetul pe buze si se schimbau pareri despre senzatiile traite la bordul acestor minunate masinarii. Exact ca in cazul copiilor cand se joaca cu jucarii noi, doar ca preturile jucariilor difera un pic 🙂  la cei mari.

 

Nu va ganditi ca dupa ce am terminat cu cele trei probe organizatorii ne-au lasat sa plecam. Ne mai pregatisera o supriza. Noul BMW seria 6 coupe ce va fi lansat oficial in Romania abia in toamna, ne-a fost prezentat in premiera in toata splendoarea sa. Modelul va fi disponibil in trei variante de motorizare 640i, 640d si versiunea de top cea care ne-a si fost prezentata 650i de 407 cp si care beneficiaza de sistemul de tractiune integrala xDrive. Versiunile sunt echipate standard cu o cutie de viteze automata cu 8 trepte iar preturile pentru versiunile acestei serii pornesc de la 64.800 euro (fara TVA).

 

Dupa atatea surprize placute, trairi intense si o infuzie de modele M, mai ales ca vorbim despre modelele de top ale constructorului bavarez, am plecat inapoi spre Bucuresti cu gandul inca la ceea ce din punctul meu de vedere a reprezentat o dimineata perfecta.

 

Credit foto: CATALIN OPREA

 

[nggallery id=197]

One thought on “Joy ride with BMW – M Day”

Comments are closed.