MINI WRC TEAM: Doar o chestiune de compromis

Numele lui Rauno Aaltonen este strans legat de cel al firmei MINI. Finlandezul supranumit si “The Rally Profesor” in prezent in varsta de 83 de ani, a reusit sa cunoasca unele din cele mai frumoase rezultate ca si pilot de raliuri alaturi de MINI in anii ’60, precum locul 1 in Raliul Monte Carlo in 1967 si campion european de raliuri in anul 1965.

 

Asa ca cine era mai in masura sa ne vorbeasca despre evolutia echipei MINI in Raliul Finlandei editia 2011 incheiata doar cu cateva zile in urma, decat finlandezul zburator Rauno August Aaltonen.

 

Echipa MINI WRC in Finlanda: un succes sau nu?

 

Rauno Aaltonen: Un succes. Raliul Finlandei este unic, pentru ca petreci aproape la fel de mult timp zburand ca si cel in care pilotezi. Ai cu adevarat nevoie de licenta de pilot aici ( pe care apropo eu o am). Este destul de dificil sa ajungi sa stapanesti acest stil de pilotaj, astfel incat unii campioni din WRC nici macar nu au vrut sa fie la startul acestui raliu. Pana si noi finlandezii avem nevoie cam de 10 ani sa ne perfectionam stilul pe traseele din Finlanda. Tinand cont de aceste aspecte, performantele lui Dani, Kris si al echipei MINI WRC au fost foarte bune.

 

De ce ambele masini au mers aproape perfect doua zile si jumatate si apoi au cedat amandoua?

 

RA: A existat o portiune pe speciala “Leustu” care a fost reparata cu pietricele mai mari. Pe a doua trecere pe speciala santurile erau mai mari decat ne asteptam. Poate celelalte masini au facut mici movile de nisip sau Dani si Kris au franat in acea zona. Masina s-a afundat in pietricele si spoilerul fata a adunat nisip si pietre actionand ca un plug de zapada. Toate acestea au ajuns in admisia de aer, radiator si in cele din urma la motor. In opinia mea o astfel de suprafata nu ar trebui sa se foloseasca intr-o speciala din Finlanda. Intr-un raliu de safara da, dar nu in Finlanda. Setarile sasiului si spoilerului ti le faci astfel incat sa fie bune pentru conditiile din teren, insa nu te astepti la asemenea suprafete in  Jyväskylä. Nimeni nu putea sa prevada asta.

 

Este un lucru cunoscut faptul ca praful si mizeria se vor aduna in compartimentul motor. A fost fenomenul subestimat?

 

RA: Intotdeauna trebuie sa faci compromisuri in timpul pregatirilor. Ar trebui sa sari mult si sa lovesti pietrele tare pentru a castiga, sau sa folosesti o abordare mai precauta? Toata lumea din echipa a facut o treaba buna. Intotdeauna este usor sa fii inteligent in retrospectiva. Astea sunt raliurile – ai nevoie de un pic de noroc. Cateodata mai mult decat ceilalti.

Care aspecte ale MINI-ului John Cooper Works trebuiesc dezoltate in continuare?

 

RA: Masina deja obtine rezultate promitatoare. Timpul devine acum un factor, acest lucru determinand gradul de perfectiune in momentul in care setezi masina. In plus, conditiile din Raliul Finladei au facut destul de dificila gasirea unui set-up perfect. In Raliul Germaniei, cuplul motorului si sasiul masinii vor fi importante. Liniile stramte dintre vitele de vie nu permit un stil cursiv de pilotaj, ca in Finlanda, dar solicita o precizie exacta a controlului masinii, o super accelerare, tractiune si performanta. La aceste aspecte va lucra echipa de pe acum.

 

Unde trebuie pilotii si copilotii sa mai lucreze?

 

RA: Ambele echipe sunt bune. Lucreaza inteligent si realist. In Finlanda au avut un minus de cunostinte in ceea ce priveste particularitatile traseului, la care adversarii s-au adaptat de-a lungul anilor. Asa ca este doar o chestiune de timp.

 

In Raliul Germaniei vor pilota pe asfalt. Cat este de dificila aceasta trecere?

 

RA: Atat ca si suprafata, raliul are un profil cu totul diferit fata de Finlanda. Din acest motiv set-up-ul masinii va fi complet diferit. Stilul de pilotaj se va schimba si el in consecinta. Cu toate acestea echipa MINI WRC este total constienta de acest lucru si a facut deja teste exinse pe aceasta suprafata. Acum echipa trebuie sa gaseasca compromisul perfect.