WRC 2011 – Raliul Frantei : va fi sau nu va fi Sebastien Loeb


 

In etapa anterioara a Campionatului Mondial de Raliuri, cea din Australia, am fost cu totii martorii unui incident mai putin obisnuit; ambele echipaje Citroen au iesit in decor in timp ce se aflau la conducere. Acest lucru le-a permis celor de la Ford sa termine pe primele doua locuri si sa sarbatoreasca prima victorie a modelului Fiesta Rs WRC pe macadam din acest sezon. Cu ajutorul lui Ogier si al echipei, Loeb a reusit sa marcheze 4 puncte in Australia, gratie victoriei din Power Stage, insa victoria contracandidatului la titlu, Mikko Hirvonen, a redus drastic avantajul francezului in clasamentul general.

 

Doar 15 puncte ii mai separa pe cei doi cu trei etape ramase din sezonul 2011 al campionatului. Multi ar fi tentati sa afirme ca vom fi martorii unui adevarate lupte. De fapt, doua din cele trei raliuri ramase de disputat se vor desfasura pe asfalt ( Franta si Spania), suprafata preferata a septuplului campion mondial  si pe care a fost invincibil din 2004 pana la etapa din Germania din acest an cand o pana a lui Sebastien Loeb l-a facut pe Ogier sa se trezeasca invingator.

 

 

WRC revine in Franta in acest weekend, locul unde Loeb a triumfat anul trecut si si-a trecut in cont cel de-al saptelea titlu mondial. In 2010 probele speciale au fost mutate din Corsica in Alsacia, zona in care s-a nascut Loeb. Locatia ramane aceasi si in 2011. Chiar si asa, Loeb nu-si poate asigura titlu in acest weekend. In cel mai bun caz poate pleca de “acasa” cu un avantaj de 43 de puncte.

 

Asa cum va spuneam, pana la Raliul Germaniei desfasurat in august 2011, Loeb nu mai fusese invins pe asfalt de foarte multi ani. Din pacate o pana i-a refuzat alsacianului o noua clasare pe cea mai inalta treapta a podiumului si i-a oferit coechipierului sau si rival in acelasi timp, prima victorie pe aceasta suprafata. Asadar, doar o pana il poate invinge pe francez in probele speciale pe asfalt, iar acest lucru trebuie luat in considerare inaintea acestui weekend daca ne gandim si la “binele” campionatului.

 

Anul acesta nu am vazut la Hirvonen si Latvala un ritm apropiat de al francezilor in raliurile pe asfalt, astfel incat sa putem crede ca acestia se pot impune. Latvala a castigat cateva probe speciale in Germania dar, chiar si asa, Loeb ii va lasa din nou in urma pe finlandezi. Doar vreo intamplare neobisnuita poate produce surpriza, adica Loeb sa nu fie lider la finalul intrecerii.

 

 

O replica mai ferma va veni tot din sanul echipei Citroen. Sebastien Ogier are o masina identica cu a lui Loeb, sau cel putin asa ar trebui sa fie in teorie. Seb 2.0 a dovedit in Germania ca poate mentine ritmul impus de colegul sau si este constient ca etapa de acasa este ultima sansa din acest sezon de a se apropia de titlul suprem. Desi a declarat ca-si va sprijini coechipierul, Ogier va forta; ori va castiga raliul ori va face din nou o greseala stupida.

 

Si Latvala are o sansa buna la podium in Franta, dar mai mult ca sigur il vom vedea pe acesta cedandu-i locul lui Hirvonen, deoarece teoretic acesta mai are sanse la titlu. In mod normal si Petter Solberg s-ar putea lupta pentru victorie, insa a doua jumatate a acestui sezon a dovedit ca echipele de uzina au la dispozitie niste materiale de concurs evoluate fata de startul campionatului.

 

Previziunea noastra bazata pe statistici si forma pilotului alsacian este ca Loeb isi va mari avantajul la 25-30 de puncte dupa acest weekend, apoi isi va asigura matematic titlul in urmatorul raliu care se va desfasura tot pe asfalt in Spania. Dar, asa cum am vazut in Germania si Australia, uneori, statisticile si forma nu conteaza in raliuri.

 

 

Raliul Frantei ii gaseste pe lista de inscrieri si pe cei de la MINI. Echipa dezvoltata de cei de la Prodrive a reusit un rezultat foarte bun in Germania, cand Sordo, un alt pilot redutabil pe asfalt, s-a clasat pe locul trei al podiumului final. Asteptati-va la un ritm si mai bun din partea spaniolului in acest weekend; un nou podium este targetul acestuia.

 

Kris Meeke are nevoie de un rezultat bun in Franta. Acesta a stabilit niste timpi foarte buni in raliurile in care a luat startul pana acum insa, datorita unor erori de pilotaj si a catorva probleme tehnice, el nu a reusit in acest sezon sa-si conduca MINI-ul WRC in parcul de service final. Cel mai bun lucru pentru Meeke ar fi o clasare la final decat niste timpi impresionanti pe probele speciale.

 

Momentan nu exista previziuni de ploi pentru acest weekend in zona Alsaciei, insa, daca acest lucru se va schimba, vom vedea primele masini scotand tot noroiul de pe interioare. Loeb s-a folosit anul trecut de acest avantaj si a invins. Si cei din SWRC vor fi prezenti in Franta. Liderul campionatului, Juho Hanninen va deveni campion daca se va impune aici iar aceasta ar fi a treia victorie din acest sezon. Ceremonia de final se va desfasura la fel ca si anul trecut in fata Parlamentului European din Strasbourg, dupa ce echipajele vor fi parcurs cele 23 de probe speciale care insumeaza 337.43 km.

 

 

Comentarii

comentarii

14 thoughts on “WRC 2011 – Raliul Frantei : va fi sau nu va fi Sebastien Loeb”

Comments are closed.