Pikes Peak devine electric

In acest an Pikes Peak International Hill Climb sarbatoreste cea de-a 90-a editie. Initial etapa din acest an trebuia sa aiba loc pe 8 iulie, insa datorita celui mai mare incendiu din statul Colorado din istoria statului, cursa a trebuit reprogramata. 32.000 de oameni au trebuit sa evacueze locuintele si peste 350 de case au fost mistuite de flacarile incediului care a durat aproape o luna. Competitia a fost astfel mutata pe data de 12 august, inspectia tehnica a masinilor incepand chiar de ieri, 7 august. Cursa a devenit atat de faimoasa incat pentru acest an organizatorii au trebuit sa creeze un sistem de calificare, in luna decembrie 2011 numarul celor inscrisi fiind de 170, iar in 2013 cursa va avea loc pe parcursul a doua zile.

 

Traseul de viteza in coasta se intinde pe o lungime de 19.99km cu o diferenta de nivel de 1.439 metri intre start si sosire si o panta medie de 7%. Toti ochii vor fi atintiti spre detinatorul recordului absolut al traseului,Nobuhiro Tajima care la bordul unui SX4 a oprit cronometrul la 9:51.278 in 2011. Japonezul a pregatit insa o surpriza in acest an si a trecut la comezile unui automobile 100% electric parasind in glorie clasa Unlimited. De altfel clasa Electric este clasa care a devenit extrem de animata in acest an, Mitsubishi si Toyota aruncand si ei in lupta modelele I-Miev si TMG EPV002. Toyota mai demonstreaza inca odata ca este pregatita pentru noua era in care se pare ca se indreapta motorsportul, dupa ce in acest an a fost primul constructor care a anuntat introducerea un model hybrid in cursa de 24H de la Le Mans. Tot la aceasta clasa avem parte si de un model “home made” un BMW M3 din 1995 si participarea lui Beccy Gordon, sora pilotului din Nascar si Dakar, Robby Gordon.

 

Parasirea clasei Unlimited de catre Tajima si absenta lui Rhys Millen, ocupantul locului doi anul trecut, il pozitioneaza pe Jean Philippe Dayraut care concureaza pe prototipul Dacia Duster, in postura de favorit al clasei. Astfel exista toate sansele ca pilotul francez sa duca prototipul Duster pe cea mai inalta pozitie a clasei, dupa ce anul trecut la prima aparitie la Pikes Peak acesta reusea locul al treilea.

 

O alta surpriza este prezenta lui Romain Dumas pilot din 2001 in cursa de 24H de la Le Mans, care a terminat pe locul al cincilea in acest an si care a reusit victoria in anul 2010 alaturi de Audi. El va lua starul la cea de-a 90-a editie a cursei de la Pikes Peak pentru prima oara si va pilota un Porsche 993 GT3-R. 

 

Lista participanti