Mihai Marinescu – din nou în Formula 2

Pilotul braşovean Mihai Marinescu este şi în acest an reprezentantul României la cel mai înalt nivel internaţional în motorsport. In acest weekend tînărul de doar 22 de ani va participa la prima etapă din Campionatul de Formula 2, competiţie FIA care se situează cu puţin sub Formula 1. “Beu”, cum i se mai spune, a concurat şi anul trecut în F2, cu rezultate bune – clasări în puncte la 9 curse – , iar anul acesta va avea avantajul experienţei într-o nouă campanie.

 

Multiplu campion naţional de karting, Mihai Marinescu a debutat în cursele de monoposturi în 2005, reuşind să obţină locul 2 în Formula Junior 1600 italiană, înaintea actualului pilot de F1 Jaime Alguersuari.  De asemenea, Beu a cîştigat şi celebra cursă de la Macau, în Formula BMW in 2008.

 

Inainte de debutul său în acest sezon de Formula 2 pe circuitul de la Silverstone, tînărul pilot a avut amabilitatea să ne răspundă la cîteva întrebări.

 

Motorsportnews.ro: Se ştie că e foarte greu de strîns un buget pentru motorsport în Romania. Cît de greu a fost pentru tine? Ai asigurată participarea pentru tot campionatul? Cine sînt sponsorii principali?


Mihai Marinescu: A constitui bugetele necesare în România este o sarcină imposibilă. Echipa mea lucrează foarte mult la acest aspect, ei sunt cei care au reuşit să convingă câţiva parteneri să mă susţina în acest debut de sezon. Este vorba de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu care am încheiat un parteneriat în care voi promova Romania prin brandul turistic de ţară, de compania KG Clean Energy şi de o companie privată din Brasov, District. In plus, am alături, moral, comunitatea şi autorităţile locale din Brasov, sprijin care contează foarte mult pentru mine.  Nu am securizat bugetul sezonului 2011, voi participa la prima cursă şi posibil la încă una, timp în care sper că vom găsi diferenţa de buget necesară.

 

 

Motorsportnews.ro: Există schimbări în regulamente fată de anul trecut, tehnic sau sportiv?


Mihai Marinescu: Nu sunt schimbări în regulamente, sunt doar actualizări ale Codului Sportiv International FIA, care ţin de regimul SafetyCar-ului şi de licente, nimic major. Sunt însă schimbări tehnice la monopost, motorul a primit o nouă actualizare şi a ajuns la 500 CP.

 

 

Motorsportnews.ro: Ce alte competiţii mai sînt în weekend-ul de F2? Anul trecut eraţi cuplaţi cu WTCC, anul acesta mai sînt competiţii importante în acelasi meeting?


Mihai Marinescu: Anul ăsta F2 este vedeta weekendului, alături de noi vor veni Campionatul European Open al Formulei 3, Campionatul International Open GT de turisme şi Campionatul Spaniol de Turisme GT. Mai sunt şi alte curse suport, diferă de la etapă la etapă.

 

 

Motorsportnews.ro: Cursa de la Silverstone va avea loc pe noul circuit, cel de Grand Prix? Ce părere ai de schimbările aduse?


Mihai Marinescu: Silverstone a devenit mai interesant, au crescut oportunităţile de depăşire fără a-şi pierde din farmecul original. Mi-a plăcut vechiul circuit, îmi place şi cel nou.

 

 

Motorsportnews.ro: Nu ai avut probabil timp şi condiţii pentru o pregătire foarte bună, dar ai participat la 2 teste cu rezultate foarte bune. Crezi că vei porni ca favorit în lupta pentru podiumuri, şi eventual victorii, avînd în vedere că ai deja experienţa unui sezon?


Mihai Marinescu: Nu mă consider favorit, competiţia e foarte valoroasă în acest an, sunt multi piloţi cu şanse la victorie. Cred că mă număr printre ei, îmi doresc să ajung pe podium cât mai des şi voi face tot ce pot ca să îndeplinesc acest obiectiv. In acelasi timp trebuie să rămân realist, nu m-am pregătit în intersezon, nu am nici bugetul necesar pentru a o face la superlativ de acum încolo. Unii din concurenţii mei sunt pregătiţi, alţii se vor pregăti intens de-a lungul anului, vor fi piloţi care vor începe slab sezonul şi vor creşte de la cursă la cursă. Repet, sunt piloţi de valoare pe grila de start a sezonului, competiţia va fi puternică. Experienţa unui an e valoroasă şi mă va ajuta cu siguranţă, nu sunt însă singurul, ba mai mult, sunt piloţi care au ajuns la al 3-lea sezon în Formula 2.

 

 

Motorsportnews.ro: Stiu că studiezi în Olanda, cum o să îmbini şcoala cu sportul în acest sezon?


Mihai Marinescu: Ca în fiecare an, voi acorda maximă importanţă educaţiei. Domeniul auto este o pasiune pe care vreau să o materializez în diploma de inginer, iar faptul că am ajuns să fiu acceptat la una din cele mai puternice universităţi tehnice din Europa este onorant pentru mine. Din fericire, pilotajul şi universitatea se completează, au multe lucruri comune, ceea ce face ca pilotajul să nu însemne ruperea completă de scoală ci să se transforme într-o „practică” a materiilor învăţate în sălile de curs. Lucrez foarte mult alături de inginerii din Formula 2, învăţ multe lucruri de la ei, care-mi sunt utile şi în activităţile universitare.

 

Ultima ora: în prima sesiune de antrenamente la Silverstone, Mihai Marinescu a realizat al patrulea timp, pornind cu dreptul în acest weekend. Vor avea loc două curse, una sîmbătă cu începere de la ora 16:oo şi alta duminică, de la 16:40, ora României.

Update: în cea de-a doua sedinta de antrenamente libere, Mihai Marinescu a terminat cu cel mai rapid timp. Bravo Beu!

 

Pe Mihai il veti putea urmari live la TV pe sport.ro sambata in cursa de la ora 16.00 si duminica in cursa incepand cu 16:40.

 

Foto: formulatwo.com