Francois Delecour a castigat Raliul Tara Barsei

Editia 2012 a Raliului Tara Barsei Dunlop, penultima etapa din Campionatul National de Raliuri Dunlop, a fost departe de ceea ce ar insemna o cursa linistita, fara prea mari incidente. Cursa de pe macadamul din „triunghiul forestier” Sacele-Azuga-Predeal a fost ca o apa navalnica, ce se arunca prin canioane, fara sa aiba o clipa de liniste.

 

Nici nu incepuse bine ziua, ca a si venit prima bomba: Gergo Szabo, dublu campion national, a iesit violent in decor, „parcandu-si” bolidul, in timp ce era cu acceleratia la podea, un Mitsubishi Evo X R4 intre un stalp si un copac, intr-o pozitie imposibila, de abia a putut fi scos de acolo. Szabo si navigatorul sau au ajuns la spital, pentru investigatii, dar, din fericire cei doi au fost in regula. Astfel, primul favorit iesise din cursa. Desi Valentin Porcisteanu (Mitsubishi Evo X R4) castigase primele doua speciale ale zilei, Francois Delecour (Peugeot 207 S2000) a fortat in cea de a treia si si-a dublat avansul. Dar, abia incepuse nebunia. Edwin Keleti (Mitsubishi Evo X), unul dintre artizanii intrecerii, a „tras pe dreapta”, din cauza un probleme tehnice, fiind imitat si de Vlad Cosma (Citroen C2R2), liderul din acel moment de la „doua roti motrice”. Nici brasoveanul Manu Mihalache (Mitsubishi Evo) nu a avut mai mult noroc la cursa sa de revenire, in timp ce Dan Girtofan (Skoda Fabia S2000) si Daniel Ungur (Subaru Impreza N15) au iesit total din lupta pentru locurile fruntase, din cauza unor pene, la fel ca si fratii Istvan si Janos Soos (Subaru Impreza), care au avut trei pene de cauciuc.

 

Infernul de la Susai 

 

Inca mai era bine pentru cativa concurenti, feriti de probleme tehnice sau de pene, dar a venit a doua trecere pe deja „celebra” Azuga-Cabana Susai, o speciala de doar 7,9 kilometri, pe care multi nu o vor uita. Astfel, Valentin Porcisteanu a rupt un amortizor si a a ajuns cu masina taras-grapis in service; Dan Girtofan, alta data copilul favorit al „Fortunei” a rupt un brat si a iesit, temporar din zona punctelor, acelasi lucru patindu-l si Rares Tomita (Mitsubishi Lancer Evo IX). Daca mai punem la socoteala si faptul ca la regruparea de la finalul acestei speciale Valentin Porcisteanu a facut greselile pentru care a fost exclus, se poate spune ca aici s-a decis podiumul cursei, dar si noul campion national. 

 

Constanta si rasturnari de situatii 

 

Ultimele probe speciale au scos in evidenta stiinta lui Francois Delecour de a conserva un rezultat, fara sa ridice prea mult piciorul de pe acceleratie, amortizorul rupt al Skodei lui Tempestini, care l-a facut pe italian sa coboare un loc pe podium, abandonul lui Alexandru Filip, care, chiar daca nu a terminat la Brasov, a devenit noul campion national la doua roti motrice, precum si bulversarea ierarhiilor la clasa 9, acolo unde, liderii s-au schimbat cam la fiecare bucla. 

Delecour si-a facut un dublu cadou la 50 de ani 

 

A fost o cursa ce nu se poate uita usor, care a dat noul campion national absolut al Romaniei, pe francezul Francois Delecour. Fostul vicecampion mondial a gestionat excelent cursa, a fortat cand si unde a trebuit, a avut un ritm rupt parca din alt film fata de ai nostri compatrioti si francezul s-a impus, cum se spune, „en-fanfare” la Brasov, dar si in ierarhia generala a pilotilor. „A fost un raliu extraordinar de dificil, dar si frumos. Proba lunga (Sacele-Azuga – n.r.) este, probabil, una dintre cele mai frumoase speciale din lume. Am mers in Campionatul Mondial si nu am vazut asa ceva. Am mers tot timpul atent la dictare si nu m-am mai gandit la altceva”, a spus francezul, care, la cateva zile dupa ce a implinit 50 de ani, si-a facut un dublu cadou: o victorie de etapa si un titlu national. 

 

Chiar daca nu se prezinta la Iasi, iar Pocisteanu castiga, Delecour este campion national absolut, intrucat are mai multe victorii – 4, in timp ce adversarul sau ar ajunge la 3. 

Cursa fara miza, rezultat foarte bun 

 

Fara nicio miza, clujeanul Bogdan Marisca, cu al sau Mitsubishi Lancer Evo IX, de clasa 3, a luat startul la Brasov doar sa se distreze si, fara sa riste inutil, sa obtina cat se poate de mult. Se pare ca aceasta tactica este corecta pentru Bogdan, care a fortat, dar nu si-a asumat riscuri inutile, a ramas in cursa si la final a urcat pe a doua treapta a podimului de premiere, impunandu-se in schimb la clasa 3. „La altceva, nu ne puteam gandi, mai ales ca nu aveam de ce sa fortam, nefiind implicati in nicio lupta. A fost solutia corecta, iar la final acest loc doi a valorat enorm in intrecerea pe echipe. Aceeasi tactica o vom aborda, probabil, si la Iasi, acolo unde, la fel, punctele noastre vor conta in intrecerea echipelor”, a punctat Marisca. 

 

Un nou podium brasovean pentru Tempestini 

 

Marco Tempestini (Skoda Fabia S2000) a inceput sezonul cu un loc 3 la Raliul Brasovului, pentru ca, dupa patru abandonuri consecutive, sa revina pe podiumul unei curse tot la poalele Tampei, dar, de aceasta data, la „Tara Barsei”. „Tempesta” a „stat” pe doi pana la final, dar un amortizor distrus, in ultima speciala, l-a facut sa piarda pozitia in favoarea coechipierului sau, Bogdan Marisca. „Sunt multumit cu acest loc trei, mai ales ca vine dupa patru abandonuri consecutive. Am pierdut «argintul» pe ultima speciala, dar, de aceasta data, nu este nici o suparare, intrucat l-a castigat coechipierul meu, Bogdan”, a spus Tempestini. 


Tempestini jr. creste incet, dar sigur 

 

Imediat langa podium, la 21 de secunde, a terminat Simone Tempestini, care a fost la un pas sa-i „sufle” bronzul tatalui sau. „Junele” Tempestini creste de la cursa la cursa, nu numai in evolutii, dar si in rezultate. Astfel, dupa locul 5 de la Arad, a venit acest loc patru de la Brasov, care ar putea prevesti un „bronz” la Iasi. Pe 5, dupa excluderea lui Valentin Porcisteanu, a terminat Dragos Dinu, care a obtinut rezultatul sezonului, desi a ajuns la final fara partea dreapta fata a bolidului sau, un Mitsubishi Lancer Evo IX. Rares Tomita (Mitsubishi Evo IX), desi a avut si el probleme de suspensie, a terminat pe 6, in fata lui Sebastian Barbu (Citroen DS 3), invingatorul de la doua roti motrice. Dan Girtofan (Skoda Fabia S2000) a obtinut, la Brasov, cel mai slab rezultat al sezonului, locul 8, in fata lui Horatiu Savu (Mitsubishi Evo IX) si Daniel Ungur (Subaru Impreza N15). 

Un abandon cat un titlu national 

 

Alexandru Filip (Renault Clio R3 Maxi Evo) avea nevoie de un loc 5 la Brasov, pentru a deveni campion national la doua roti motrice, chiar daca Vlad Cosma (Citroen C2R2), adversarul sau direct, ar fi castigat. Dar Cosma a abandonat la jumatatea cursei, in timp ce Filip a fost invins de problemele tehnice pe ultima speciala. Totusi, chiar daca nu a terminat la Brasov, Alexandru Filip este, matematic, noul campion national la doua roti motrice. 

Barbu, castigatorul Cupei Dacia

 

Lupta pentru victorie in Cupa Dacia a coincis cu lupta de la clasa 9, doar ca deznodamantul a fost altul. Astfel, inaintea ultimei bucle, brasoveanul Bogdan Barbu conducea autoritar si se parea ca se indreapta spre o victorie meritata, ce urma sa ii aduca doua titluri: la Cupa Dacia si la clasa 9. Dar, brasoveanul a rupt suspensia in penultima speciala, s-a chinuit sa o faca si pe cea mai lunga, dar a cazut pe locul 3, fiind devansat de Raul Badiu (noul campion national de la debuntanti) si Florin Tincescu. Totusi, acest loc 3 i-a adus lui Bogdan Barbu titlul la Cupa Dacia si, la Iasi, mai are nevoie de doar 3 puncte pentru a se incununa si la clasa 9. 

 

Baldescu s-a impus la 11 

 

Cum era de asteptat, la clasa 11, in absenta lui Daniel Ungur, deja campion national, s-a impus Victor Baldescu (Mitsubishi Lancer Evo VI), care i-a invins, fara prea multe probleme, pe Florin Crisan (Subaru Impreza) si Catalin Berari (Mitsubishi Lancer Evo VI). 

 

ESD RT preia sefia in clasamentul echipelor 

 

In intrecerea echipelor s-a impus Napoca Rally Academy, cu 76 p (puncte aduse de Bogdan Marisca – 18 p la general si 25 p la clasa 3 si de Marco Tempesini – 15 la general si 18 la clasa 2), urmata fiind, pe podiumul de premiere, de ESD Rally Team, cu 69 p (puncte aduse de Francois Delecour – 25 la general si 25 la clasa 2 si de Dan Girtofan – 4 p la general si 15 p la clasa 2), si de Jack Daniel’s RT, cu 28 p (puncte aduse de Rares Tomita – 18 p la juniori si Catalin Berari – 10 p la clasa 11). In urma acestor rezultate, pe primul loc in clasament a urcat ESD RT cu 435 p, podiumul fiind completat de BCR Leasing RT – 412 p si Napoca Rally Academy – 407,5 p.

 

FinalFIA