Punctaj maxim pentru ESD Rally Team

Pilotii ESD Rally Team au obtinut succese importante la Timis Rally, cu Francois Delecour adjudecandu-si o noua victorie in clasamentul general, acompaniata de cea mai inalta treapta a podiumului la echipe, unde team-ul are punctaj maxim, de 165 de puncte, dupa doua etape. Raul Badiu a functionat din nou, in ciuda tineretii, ca un ceas elvetian, castigand categoric la Cupa Dacia si clasa 9, in timp ce George Grigorescu si Bogdan Barbu continua sa exploreze tot mai mult posibilitatile noilor masini de concurs.

Delecour Timis Rally 2013

Francois Delecour castiga o noua etapa, ajungand la a saptea victorie in Romania, la capatul unui raliu scurt, dar solicitant, in care francezul a fost penalizat de viteza maxima inferioara fata de adversarii sai. Pentru ca masinile S2000 sunt concepute pentru probe speciale mult mai virajate, specifice campionatelor europene din Sudul si Vestul continentului, Delecour s-a vazut nevoit sa compenseze pe portiunile tehnice timpul pierdut pe liniile drepte, atunci cand Peugeot-ul sau ajungea la viteza maxima. “Am avut un sentiment foarte ciudat, am fost mai stresat decat oricand a marturisit Delecour, care a avut unul din cele mai dificile raliuri de cand alearga in tara, resimtind o presiune constanta. Ne-am dat seama ca nu putem lua avans in fata masinilor turbo, care au o viteza de top mult mai mare si am atacat la maximum tot timpul, pentru a compensa. A fost greu, au fost sectiuni de proba unde am mers pret de un kilometru la viteza maxima. Probele au fost frumoase, raliul interesant, insa nu inteleg de ce a fost necesara includerea portiunilor de mare viteza.

 

Dupa un start in care a pierdut timp pe speciala foarte rapida de debut, Delecour a trecut imediat in frunte si a pastrat aceasta pozitie pana la final, in ciuda atacurilor adversarilor sai. Proba Juresti, alergata vineri cu o viteza medie de peste 140 km/h in cazul primilor clasati, a fost anulata pentru sambata, decizie salutata de pilotul francez, care a considerat viteza mult prea mare pentru a pastra conditiile de siguranta. “Am fost surprins in mod pozitiv de aceasta decizie a spus el. “Atitudinea conducerii cursei a fost cea potrivita, era o proba mult prea periculoasa, avem dovada ca am mers 20 de secunde la viteza maxima vineri.”

 

Speciala care i-a adus avansul decisiv lui Delecour a fost Hauzesti, cea mai lunga si mai dificila a intrecerii, din cauza noroiului adus de ploaie pe drum si a aderentei foarte scazute. Campionul din 2012 si-a marit avansul la peste 20 de secunde in prima trecere de sambata pe aceasta proba, iar apoi, chiar daca a fost incetinit de o pana, a reusit sa controleze lupta pentru victorie pe finalul intrecerii. “Am fost foarte norocosi, puteam pierde mult mai mult, asa cum a facut-o Gergo Szabo a spus el, dupa ce o piatra atinsa pe un interior de viraj a deteriorat cauciucul rotii dreapta fata. Totusi, pierderea de timp nu a fost mare, iar Delecour obtine fara probleme o noua victorie, cu 11.9 secunde in fata urmatorului clasat, Bogdan Marisca.

 

Ma bucur pentru performanta buna, echipa a evoluat din nou ireprosabil, iar Raul Badiu a fost si el la inaltime, contribuind la punctele necesare victoriei. Le multumesc tuturor, de-abia asteptam urmatoarea runda a campionatului. Sunt incantat ca mergem in regiunea Deltei Dunarii si de faptul ca vom reveni pe macadam, suprafata mea preferata a mai spus Delecour.

Raul Badiu Timis 2013

Raul Badiu a reusit o noua performanta excelenta, la capatul unei evolutii dezinvolte, in care a stiut tot timpul sa se adapteze la conditiile de drum aflate in permanenta schimbare si sa se mentina departe de orice emotii. Cu toate acestea, el a obtinut o victorie dezarmanta la Cupa Dacia, unde a incheiat cu un avans mai mare de un minut si a fost si cel mai rapid la clasa 9, acolo unde a invins si masini sensibil mai performante. “Un raliu perfect, in care ne-am indeplinit toate obiectivele a spus Raul, multumit, la capatul intrecerii. “Am reusit sa vedem progrese notabile fata de anul trecut, dar am mers in ritmul nostru, fara sa riscam, fara sa avem momente dificile. A fost o intrecere unde adaptarea la conditii a fost cruciala, iar noi ne-am descurcat foarte bine in gestionarea vitezei, castigand 10 probe din 13. Am mers tot raliul cu pneuri slick netaiate, nu stiu daca a fost un avantaj, au fost zone in care am simtit nevoia taieturilor, insa a fost per total bine pentru noi. Sunt fericit ca am putut ajuta echipa si ca le pot multumi aducand punctele de la Cupa Dacia, sper sa putem continua la fel in restul sezonului.

 

George Grigorescu, in ciuda timpului limitat petrecut cu noua masina, un Subaru Impreza de clasa 3, a avut o evolutie pozitiva si confirma ca este unul din concurentii cu un cuvant greu de spus in cadrul categoriei. El a trecut pe pozitia a doua a clasei 3 inca din speciala secunda, cand a preluat si locul sapte la general, pozitii pe care avea sa le mentina pana la finalul raliului. Asa cum am spus inainte de start, problema principala a fost ca nu am mers suficient cu noua masina” a spus Grigorescu. “Am reusit insa o adaptare foarte rapida si m-am simtit foarte bine, avand experienta acestui raliu. Stiam ca trebuie sa avem un start bun si am prins ritmul din mers, mi-a placut cel mai mult proba Hauzesti, o speciala cu istorie in cariera mea.

Grigorescu Timis Rally 2013

Fostul campion national absolut spune ca poate creste ritmul, dar deocamdata cel mai important obiectiv, cel al unui ritm constant, a fost atins. “Conditiile au fost grele si am pastrat unele marje, putand merge mai rapid, insa este important ca am reusit sa ne intram in ritm. Ne bucura performanta echipei si faptul ca am obtinut puncte importante la clasa, unde ne dorim sa punctam cat mai bine si in continuare” a mai spus el.

 

Bogdan Barbu a avut o evolutie curajoasa, iar cea mai buna performanta a fost surprinzatorul loc doi obtinut in superspeciala din Lugoj. Brasoveanul a fost insa penalizat de o mica greseala facuta in proba a patra, cand masina a derapat si a ramas blocata pe un interior de viraj, pret de 12 minute, intarziere care l-a aruncat departe de lupta pentru primele locuri ale clasei 5 si categoriei Doua roti motrice. “Masina a ramas impotmolita pe interiorul virajului, unde era foarte mult noroi si din pacate in acel viraj nu erau spectatori a explicat Bogdan. “Le multumim celor care au venit sa ne ajute, fiind la cateva viraje distanta si ne-au ajutat sa revenim pe traseu. Raliul s-a transformat apoi intr-o sesiune de teste pentru noi si ma bucur ca putem adauga la experienta in masina, care este pentru moment obiectivul principal. Desi am avut pe final o mica problema la un brat al puntii fata, mecanicii nostri au facut, ca de obicei, o treaba foarte buna si am putut incheia raliul fara probleme. Le multumim tutror celor care ne sustin si fac posibila participarea noastra in CNR. Asteptam cu interes prima runda de macadam, suntem foarte curiosi cum se comporta Clio-ul R3 pe aceasta suprafata.



Urmatoarea etapa din Campionatul National de Raliuri Dunlop 2013 este programata la Tulcea, intre 31mai si 1 iunie si se va disputa pe probe de pamant.