Edwin Keleti a castigat Raliul Iasiului

Ediţia din acest an a Raliului Iaşului a fost, poate, cea mai reuşită din istoria acestui raliu şi una dintre cele mai frumoase şi bine organizate din acest sezon. Cu multe răsturnări de situaţie, cu dueluri aprinse, dar şi cu probe spectaculoase urmărite de numeroşi pasionaţi. Pentru BCR Leasing Rally Team a fost o cursă superbă, în care trei din cele patru echipaje au avut evoluţii de excepţie, şi care s-a încheiat cu victoria echipajului Edwin Keleti / Botond Csomortani, dar şi cu clasarea BCR Leasing Rally Team pe cea mai înaltă treapă a podiumului la echipe.

Edwin Keleti si Botond Csomortani_Raliul Iasului 2014

Raliul Iaşului ne-a ţinut pe toţi cu sufletul la gură, mai ales în ziua secundă când Edi a dus unul din cele mai intense dueluri din acest an. Din fericire, Edi şi copilotul său Boti au reuşit să-şi menţină până la sfârşit  concentrarea şi încrederea în forţele proprii câştigând ultima probă specială şi, odată cu aceasta, Raliul Iaşului. Suntem bucuroşi şi de rezultatul obţinut de Adi şi Cseh în Cupa Dacia, fapt care a contribuit decisiv la clasarea BCR Leasing Rally Team pe prima treapă a podiumului la echipe. Vreau să remarc în mod special prestaţia echipajului Sorin Badea/Florin Dorca, care au avut o evoluţie excepţională, urcând pe locul 8 al clasamentului general cu doar două etape înainte de final. Din păcate, penultima probă specială a fost cu ghinion pentru ei şi au fost nevoiţi să declare forfait, înregistrând al doilea adabdon ale echipei la Iaşi, după cel al lui Gergo Szabo & Karoly Borbely înregistrat la începutul zilei secunde. Urmează ultima etapă din acest sezon, Raliul Harghitei, care sperăm să ne ajute să obţinem titlul de Vice-Campioni la Echipe, dar şi cea mai bună clasare  în  Cupa Dacia. Şi, chiar dacă ţinta tangibilă pentru Edi şi Boti  este titlul de  Vice-Campioni, există totuşi o şansă ca ei să iasă Campioni! Ar fi un vis frumos pentru noi toţi.” –a declarat Alexandru Piţigoi, Director General Colina Motorsport, compania care asigură managementul sportiv şi tehnic al BCR Leasing Rally Team.

 

După o primă zi dificilă, cu mult praf, la finalul căreia se aflau pe locul 6 în clasamentul general, Edwin Keleti şi Botond Csomortani au început în forţă a doua zi, când au câştigat speciala de debut. A urmat apoi o cursă de recuperare, iar cei doi au urcat treptat până pe prima poziţie a clasamentului înaintea ultimei speciale, în ciuda unui episod neplăcut din penultima probă care ar fi putut opri evoluţia lor la Iaşi. Din fericire, echipajul BCR Leasing Rally Team a continuat cursa fără a avea prea mult de suferit de pe urma scurtei probleme tehnice, oferind spectatorilor şi telespectatorilor un final de etapă frumos, la o intensitate maximă.  Victoria de la Iaşi este cea de a doua înregistrată de Edi şi Boti în acest sezon, după victoria repurtată la Raliului Aradului, în prima jumătate a acestui an, ei fiind totodată şi singurii români care reuşesc să câştige până acum o etapă de raliu, împărţind victoriile cu campionii en-titre François Delecour şi Dominique Savignoni. Suntem foarte fericiţi că am obţinut al doilea succes din acest sezon într-un raliu cu adevărat superb! A fost o cursă cu mult neprevăzut şi răsturnări de situaţie în care niciunul dintre protagonişti nu a fost ferit de probleme. Finalul a fost extrem de palpitant după ce, pe penultima probă, motorul maşinii noastre s-a oprit pur şi simplu pentru 10-12 secunde pe când rulam cu 180 km/h! Cu un avans de doar 3,2 secunde asupra echipajului Girtofan/Rotaru, superspeciala a fost încordată, însă am făcut cel mai bun timp şi am învins! E un sentiment extraordinar şi vreau să le mulţumesc partenerilor şi echipei tehnice de la Colina Motorsport pentru susţinere şi să-i felicit pe Dan Gîrtofan şi Tapio Laukkanen pentru lupta cu adevărat sportivă pe care am avut-o pe probele din Moldova! Punctele acumulate de colegii Teslovan/Cseh au permis victoria din clasamentul pe echipe şi au făcut ca bucuria să fie şi mai mare! – a declaratEdwin Keleti, care a urcat pe poziţia a doua a clasamentului general la finalul etapei de la Iaşi.

 Gergo Szabo si Karoly Borbely_Raliul Iasului 2014

Din păcate, Gergo Szabo şi Karoly Borbely  nu au reuşit să reediteze victoria de anul trecut de la Iaşi, abandonând încă o dată în acest sezon din cauza unor probleme la transmisie. Aceasta fusese revizuită chiar înaintea cursei de către echipa tehnică din Ungaria, însă problemele anterioare au reapărut cauzând un nou abandon tehnic. Ne bucurăm foarte mult pentru locul I la echipe, un rezultat foarte bun în condiţiile unei dispute mari cu ceilalţi concurenţi. Îi felicităm pe Edi şi Boti pentru victorie; eu cred că ei pot lua titlul la Harghita. Dacă vor merge tare, norocul va fi de partea lor! În ceea ce priveşte echipajul nostru, am mers cât am putut de bine în prima zi, însă din cauza unor probleme la maşină nu am mai putut continua. În perioada următoare vom analiza foarte atent activitatea noastră anterioară şi cauzele care au dus la aceste probleme şi vom lua măsurile necesare pentru a elimina aceste neajunsuri.a concluzionat Karoly Borbely.

 Adrian Teslovan si Cseh Imrei_Raliul Iasului 2014

Pentru reprezentanţii BCR Leasing Rally Team în Cupa Dacia, Adrian Teslovan şi Vajk Cseh Imre, ediţia din 2014 a Raliului Iaşului va fi prima participare la această etapă: “Am terminat Raliul Iaşului Cotnari pe locul 5 în Cupa Dacia. După o primă zi pe care am încheiat-o pe poziţia a doua, am luat startul în cea de a doua zi având ca şi obiectiv să ne mentinem poziţia secundă până la terminarea raliului, dar din păcate o problemă tehnică aparută la motor  ne-a făcut să pierdem pozitia a 2-a şi să cădem treptat până pe locul 5. Cu toate acestea suntem foarte bucuroşi că am reuşit să terminăm această etapă, chiar şi pe această poziţie care ne-a permis totodată să contribuim cu punctele obţinute la victoria echipei BCR Leasing Rally Team. Aşteptăm cu nerăbdare următoarea etapă care va avea loc în judetul Harghita în perioada 26-27 septembrie.” – Adrian Teslovan.

 

Deşi au avut la Iaşi una din cele mai bune evoluţii ale lor, înregistrând în mod constant timpi meritorii pe fiecare probă specială şi conducând în mod clar la clasa 11,  Sorin Badea & Florin Dorca  au abandonat lupta cu doar două etape înainte de final: “Plecăm de la Iaşi cu un set complex de sentimente, unele contradictorii dar care reflectă încă o dată că sportul pe care-l practicăm – raliul – este un sport frumos, special, care te urcă şi te coboară după bunul plac al sorţii uneori. Echipajul nostru a apreciat foarte mult organizarea impecabilă şi probele superbe ale Raliului Iaşului 2014, probe speciale pe care am încercat să practicăm un pilotaj exact, rapid şi eficient, ceea ce ne-a permis practic să conducem detaşat ostilităţile la Grupa 11 încă din prima probă specială a raliului. În acest fel, la sfârşitul primei zile de concurs fiind poziţionaţi pe locul 1 la clasa 11 şi pe locul 10 în Clasamentul General; a doua zi de concurs am crescut avantajul pe care ni l-am creat anterior realizând în permanenţă timpi buni de top 10, urcând până pe pozitia a 8-a în Clasamentul General şi conducând detaşat Clasa 11 – obiectivul nostru find acela de a puncta consistent în Campionat pentru Echipa noastră BCR LEASING RALLY TEAM. Din păcate, pe penultima probă specială a raliului, PS 9, la aproximativ 3,6 Km de finalul probei, o piesă a ansamblului de fuzetă pe roata dreapta faţă a cedat, făcând imposibilă pentru noi continuarea cursei. 

Sorin Badea si Florin Dorca_Raliul Iasului 2014

Pentru echipajul 21, Sorin Badea & Florin Dorca, sezonul 2014 în CNRD se încheie după Raliul Iaşului, un sezon în care, în mod cert, am realizat mai puţin decât ne-am propus şi ne-am dorit cu pasiune, dar un sezon care prin complexitatea si diversitatea problemelor pe care le-am înfruntat pe parcusrsul celor 6 etape consumate ne-a făcut mai puternici, mai rapizi pe probe şi in mod sigur mai pragmatici şi exigenţi în abordarea eventualelor proiecte viitoare. Doresc să mulţumesc întregii echipe BCR LEASING RALLY TEAM – COLINA MOTORSPORT şi susţinătorilor echipei pentru atmosfera excelentă creată în jurul nostru pe parcursul acestui sezon, să-i felicit pe toţi componenţii echipei pentru rezultatele obţinute. – a declarat Sorin Badea.

 

BCR Leasing Rally Team este susţinută în 2014 de BCR Leasing, Omniasig, Mobil 1 – prin Star Lubricants, Colina Motorsport, Pirelli, Dolce Sport, Energobit, Veteco, Frontline Combo, Borsec, Defi, Pigna, Biosafe, Kristal Glamclub, Autocar Service.

 

În calendarul Campionatului Naţional de Raliuri 2014 urmează ultima etapă – Raliul Harghitei, care va avea loc în perioada 26-27 septembrie, pe macadam. Concurenţii vor avea de parcurs 10 probe speciale, pe parcursul a 129.58 km., dintr-o lungime totală a raliului de 415.63 km. Raliul Harghitei  va avea coeficient 1.