Raliul Sibiului 2014, inca incert?

Astazi, 14 ianuarie, orele 18.30 va avea loc la sediul Federaţiei Române de Automobilism Sportiv o sedinta extraordinara a Consiliului Federal convocată pentru dezbaterea solicitărilor pe care Asociaţia Clubul Sportiv Scorpion Rally Team le-a adresat F.R.A.S. legate de organizarea Raliului Sibiului, unde a fost invitat şi reprezentantul A.C.R., dl. Ion Olaru.

logo fras ok

Mai jos va redam in integralitate scrisoarea adresată de dl. Ovidiu Mazilu, preşedintele F.R.A.S., către A.C.R., care prezintă situaţia la zi a Raliului Sibiului, aşa cum este ea cunoscută de către Federaţia Română de Automobilism Sportiv. De asemenea este precizat faptul ca nici A.C.R. nu a aprobat până la această oră acest raliu.

 

Către A.C.R.,

În atenţia d-lui Ion OLARU

 

Stimate domn,

 

După cum vă este cunoscut, Raliul Sibiului nu punctează în Campionatul Naţional de Raliuri Dunlop 2014, din cauza întârzierii cu care F.R.A.S. a fost anunţată de noul format al raliului, format ce cuprinde schimbări majore faţă de anii anteriori, precum şi din cauza neachitării unor obligaţii financiare legate de etapa din 2013. În acest sens, Consiliul Federal al F.R.A.S. a emis o hotărâre din care reiese că piloţii din C.N.R.D. care doresc şi pot participa la acest eveniment, o pot face ca şi până acum, cu singura deosebire că nu vor puncta în clasamentul C.N.R.D. 2014, astfel încât să nu fie dezavantajaţi ceilalţi piloţi care nu se mai pot prezenta la start, din cauza costurilor semnificativ mai mari ale unui astfel de raliu şi nu în ultimul rând pentru că timpul rămas la dispoziţia concurenţilor pentru pregătire este foarte scurt.

 

Dificultatea luării unei decizii legate de Raliul Sibiului 2014 a fost amplificată de faptul că la data la care cluburile noastre ne-au solicitat definitivarea statutului acestui raliu, acesta figura în calendarul F.I.A. ca fiind cu titlu provizoriu, sub rezerva aprobării de către A.S.N. local, respectiv a reprezentantului F.I.A. din România, A.C.R.

 

În altă ordine de idei, este cunoscut faptul că toate cele trei ediţii 2011/2012/2013 care au avut caracter internaţional, s-au desfăşurat cu implicarea efectivă a F.R.A.S., deşi F.R.A.S. nu a figurat ca parte în contractul de organizare, acesta realizându-se între Eurosport Events, clubul Scorpion Rally şi A.C.R. Totuşi, deşi nici în 2014 nu urma ca F.R.A.S. să fie parte în contract şi, deşi din motivele arătate raliul nu punctează în C.N.R.D., clubul Scorpion Rally ne-a solicitat ieri: oficiali în conducerea cursei, arbitri de traseu, cronometraj etc., în contextul în care la discuţiile anterioare la care şi dvs. aţi fost prezent, organizatorul a afirmat în repetate rânduri şi destul de răspicat, că acest raliu se va desfăşura şi cu F.R.A.S. şi fără F.R.A.S.

 

Dat fiind că şi la această dată în calendarul F.I.A., actualizat la 13 ianuarie şi consultat de mine personal cu câteva minute înainte de a vă trimite această scrisoare, raliul figurează ca fiind tot provizoriu, nefiind încă aprobat de A.C.R., respectiv de F.I.A., în condiţiile în care un alt raliu românesc (Raliul Aradului) figurează definitiv, deci aprobat, pe de altă parte organizatorii sibieni prezentând public acest raliu ca fiind cert, vă rugăm să ne comunicaţi motivele pentru care, din punctul dvs. de vedere, acest raliu nu a fost aprobat la data prezentei adrese. http://www.fia.com/sites/default/files/basicpage/file/2014FullCalendar_0.pdf

http://www.fia.com/championship/european-rally-championship/2014/calendar

 

Pentru limpezirea numeroaselor aspecte neclare legate de acest raliu şi faţă de solicitarea clubului Scorpion Rally către noi, am convocat de urgenţă astăzi, 14.01.2014, ora 18:30, atât Consiliul Federal al F.R.A.S., cât şi pe solicitant, dl. Sorin Itu. Fiind încredinţat că este în interesul tuturor părţilor să fie depăşită această situaţie critică, vă invit să participaţi la această discuţie cu membrii Consiliului Federal al F.R.A.S., considerând că este şi în interesul organizaţiei dvs., al Eurosport Events şi al tuturor părţilor implicate, să fie risipit acest adevărat “mister” din jurul respectivului eveniment, a cărui importanţă o ştiţi foarte bine.

 

De asemenea, întrucât din solicitarea neobişnuită transmisă duminică noaptea de clubul Scorpion Rally şi din insistenţa cu care ni se cere un răspuns urgent, reiese că sunt probleme cu persoanele care ar trebui să arbitreze acest raliu, aş sugera să alcătuiţi deja lista celor 40 de persoane din organizaţia dvs. care au primit atestatele pentru astfel de evenimente internaţionale, conform comunicatului dvs. din 17-19 mai 2013. http://www.acr.ro/fia-official-safety-training-program-excelenta-si-profesionalism-in-sportul-auto-romanesc.html

 

Nu în ultimul rând, trebuie să adaug că, deşi Legea 69/2000 prevede că Federaţiile sportive naţionale tutelează şi organizează competiţiile internaţionale de pe teritoriul României, compromisul pe care F.R.A.S. l-a făcut la ediţiile precedente, de a nu fi nici măcar parte în contract, darămite să “tuteleze şi să organizeze”, nu mai poate continua şi în 2014, mai cu seamă din cauza gradului sporit de risc dat de traseul ales pe Transfăgărăşan, în condiţiile anunţate, de iarnă. De altfel acest format, acest traseu şi această perioadă de desfăşurare au fost stabilite fără niciun fel de consultare cu vreun oficial al F.R.A.S., noi aflând de aceste intenţii exclusiv din presă sau de pe site-urile de socializare. Este un sport cu grad mare de risc şi, deşi înţelegem dorinţa organizatorului, altcumva legitimă, de a obţine un impact mediatic major, pentru motivele arătate şi chiar şi pentru riscul binecunoscut tuturor românilor ca Transfăgărăşanul să nu fie accesibil în acea perioadă, F.R.A.S. nu poate gira acest raliu.

 

Avem de asemenea în vedere şi precedentul creat în 2013, când F.I.A. a apreciat prin raportul observatorului că traseul raliului a fost necorespunzător şi că trebuie schimbat, organizatorii rezumându-se să prezinte public doar că traseul a fost “extrem de dificil”. Citez din acest raport al d-lui Andrew Kellitt: “The Special Stages were in many parts very rough and this caused a lot of damage to cars and retirements. Much stronger gravel roads need to be used in the future and no stage should be planned to be run more than twice. The option of an asphalt rally should be considered because it appears that the gravel roads in the area are not strong enough for rally use.” După cum ştiţi, noi am sesizat de nenumărate ori aceste deficienţe, dar s-a pus de fiecare dată presiune din toate părţile, să facem pentru acest raliu orice compromis posibil. Şi l-am făcut, deoarece cunoşteam traseul, iar riscurile asumate au fost cât de cât acceptabile. În condiţiile actuale însă, nu ne putem asuma o astfel de decizie.

 

Cred că sunt suficiente motive ca să vă invit să participaţi la această discuţie, să încercăm să găsim o soluţie tehnică de rezolvare a problemelor organizatorice ivite, să vedem dacă F.R.A.S. poate ajuta cu arbitrii care ar mai fi necesari, cronometraj şi în ce condiţii se poate aproba această implicare, subliniez, tehnică, deoarece din punct de vedere formal/juridic, F.R.A.S. nu poate fi implicată în acest raliu.

 

Cu stimă,  

Ovidiu MAZILU

Preşedinte