Duelul tractiunii fata: SANU vs. ENE

Duelurile din motorsport au dus intotdeauna la performante memorabile si au ramas intiparite in mintea fanilor. Izvorate din orgolii (a se vedea povestea Ford vs Ferrari din Le Mans 24H)  sau doar din dorinta de a arata lumii cine este cel mai bun, duelurile au facut intotdeauna deliciul fanilor si au dat lumii subiect de discutie. 

Pastrand proportiile nivelului motorsportului din Romania, un astfel de duel si-a facut aparitia in peisajul Campionatului National de Viteza in Coasta, acolo unde doi piloti se dueleaza la zecimi de secunda pentru cea mai inalta treapta a grupei rezervata automobilelor cu doua roti motrice. Vorbim desigur despre Andrei Serban SANU – “Domnul 2 Roti Motrice” – campionul en-titre al categoriei si Gabriel Laurentiu ENE – “Bossu” – campion en-titre al clasei H3, proaspat aparutul pretendent la titlul acestei categorii. 

ENE & SANU

Dupa cele 6 etape desfasurate in sezonul 2016, SANU are patru victorii obtinute la Trofeul Rasnov, Trofeul Paltinis, Cupa Gorjului si Trofeul Sinaia si conduce in clasament cu 136 de puncte, iar in pozitia secunda il urmeaza ENE cu doua victorii in sezon obtinute la Marele Premiu al Orasului Brasv si Trofeul Teliu avand 95.5 puncte.

Podium Ranca
Foto: Ana Maria Florea – Autostiri.ro

Pentru a lua putin pulsul inate ce cea de-a saptea etapa a CNVC, Trofeul Campulung Muscel am stat un pic de vorba cu cei doi. Ce au avut de zis puteti citi in cele ce urmeaza:

Dupa un sezon in care ai dominat absolut categoria doua roti motrice cum ai acceptat rezultatele suflate la mustata de Laur?

SANU: In primul rand ma bucur de competitie si imi place disputa cu un adversar puternic, asa cum este Laur.  De acceptat nu ai cum sa accepti infrangerea in sportul asta, cel  putin in mentalitatea mea si sunt sigur ca si Laur gandeste la fel pentru ca altfel nu era acum in acest punct. Am avut si avem  dueluri la zecimi de secunda, si asta iti da acel impuls de a merge mai tare si de a cauta secundele in fiecare viraj.

Sanu Skoda

Exista vreun pic de presiune pe umerii tai in drumul spre al doilea titlu de campion la 2 RM?

SANU: Nu stiu daca as putea sa-i spun presiune, exista doar emotia competitiei ca in fiecare an de cand particip in campionatul de coasta, acele trairi interioare pe care le ai la inceputul sezonului si care se tremina odata cu trecerea finishului din ultima mansa de concurs a anului.

Cat de grea a fost infrangerea de la Poiana Brasov, practic traseul tau de casa?

SANU: Sincer am fost luat putin prin surprindere, nu ma asteptam la o asa evolutie atat de rapida a lui Laur, chiar daca cu o etapa inainte am primit “ semnale”, la Paltinis, unde a fost foarte aproape de mine. Dar asa sunt cursele, doar unul castiga locul unu si cel mai important este sa lupti, sa fii cel mai bun, dar niciodata sa nu crezi ca esti cel mai bun.

Exista trasee care crezi ca iti creaza un avantaj sau mai avantajoase pentru masina ta?

SANU: In configuratia actuala, nu cred ca in calendarul nostru sunt trasee care sa ma avantajeze din punctul de vedere al configuratiei tehnice a masinii de concurs. Sunt doar trasee pentru care am anumite afinitati personale.

Sanu Sinaia 2

Consideri ca Laur are si un avantaj al masinii in rezultatele obtinute sau e doar o chestiune de concentrare si performare a fiecaruia dintre voi in ziua de concurs?

SANU: Asa cum normal ar fi, o masina de H3 trebuie sa fie superioara, cel putin ca putere, unei masini de H2, iar “Didina” lui Laur asa ar trebui sa fie, peste Skoda mea, insa nu cunosc aceste detalii tehnice ale masinii lui Laur asa ca nu pot sustine acest lucru, iar daca ar fi asa, acest aspect nu ma deranjeaza deloc, chiar ma ambitioneaza. Insa, personal, cred ca rezultatele se datoreaza seriozitatii si determinarii cu care Laur trateaza fiecare etapa.

Laur a declarat ca il determini sa se autodepaseasca si sa obtina rezultate atat de bune, pentru tine este si reciproca valabila?

SANU: Sigur ca este valabila, fara un adversar puternic, care sa te “traga” dupa el nu poti avea rezultate bune, la un moment dat ajungi sa te plafonezi, am simtit asta in anii trecuti. Insa acest “ duel” intre noi imi place si este antrenant, simti ca ai pentru ce veni la curse.

Sanu
Foto: RallyCow

Te-ai gandit vreun moment ca vei ajunge sa te bati cu Sanu la ecarturi atat de mici de timp?

ENE: Sincer, nu. Anul trecut cand am inceput sa modific masina nu eram convins ca va iesi o treaba buna. Chiar imi amintesc ca i-am spus lui Trifo (n.r. Dragos Trifonescu) ca la anul o sa am lupta la 2RM nu la H3, moment in care Trifo a ras copios, sincer si eu glumeam…. Dar totusi parea un vis frumos.

Cand a fost prima oara cand ai simtit ca ai sanse reale sa il bati pe Sanu?

ENEPrima oara cand am simtit ca am sanse reale sa castig in fata lui Sanu a fost momentul in care am schimbat managementul electronic al masinii, desi primul semnal de alarma ca sunt pe drumul cel bun dupa toate interventiile de peste iarna l-am avut la Paltinis. Si pe aceasta cale tin sa-i multumesc in mod cu totul special lui George Smarandache alias “Bibi” si echipei de la Superformance.

Ce s-a schimbat pentru tine in acest sezon, de unde aceste rezultate?

ENENu as putea spune  ca s-a schimbat ceva. Am incercat doar sa raman cu picioarele pe pamant dupa ce la Poiana eram efectiv in aer… Am incercat sa ma montez pentru a demonstra ca nu a fost un rezultat intamplator, sa fiu cat se poate de serios, sa ma antrenez la fel cum o faceam cu Alex Mirea, sa fie asa cum am invatat.

Podium MP al Brasovului
Foto: Catalin Stoia – SIMCAT.ro

Consideri ca ai un avantaj al masinii pentru rezultatele care le-ai obtinut impotriva lui Sanu sau este si datorita stilului de pilotaj?

ENEEeeeee, nu stiu sa raspund la intrebarea asta. Ba da. Hai ca raspund… 🙂 Mi-ar place sa spun ca este din stilul de pilotaj, dar nu pot sa fiu decat corect. Mai este mult de munca pana sa spun asta, cred ca datorita schimbarilor aduse la masina mea: Didina, dupa numele ei de scena este superioara Skodei lui Andrei, in ceea ce priveste puterea dezvoltata. Desi aici pot spune ca este destul de greu sa domolesti apucaturile de infidela ale Didinei, mai ales pe traseele virajate, acolo unde Honda mai are mult de evoluat.

Cat de mult au avut influenta sfaturile lui Catalin Tutuian pentru imbunatatirea stilului tau de pilotaj? 

ENE: Da evident, cred ca atunci cand ai oameni langa tine de tipul lui Catalin Tutuian nu poti decat sa imbunatatesti, dar eu cred ca tot ceea ce sunt astazi datorez unei singure persoane, aceasta fiind Alex Mirea.

ENE

Cum percepeti voi aceasta lupta asta atat de stransa? Credeti ca astfel de lupte pot face coasta mai interesanta si mai placuta pentru fani?

SANU: Categoric acest tip de “lupta” face orice competitie mai atractiva pentru fani, intre noi exista competitie de la start pana la finish, in rest, totul este fair-play, respect si prietenie.

ENECategoric da. Daca as ar fi la fiecare grupa, clasa, si pana in ultima etapa, cred ca totul ar fi exceptional. Mai ales daca Federatia va gasi solutia optima pentru egalitatea masinilor Debutantilor, atunci lucrurile pentru Spectatori ar fi altfel. Mai ales ca in ultima vreme observ tot mai des oameni care vin etapa de etapa, si pe aceasta cale tin sa le multumesc.

Ene Honda
Foto: Catalin Stoia – SIMCAT.ro

Care dintre voi va castiga categoria 2RM la Trofeul Campulung Muscel ?

SANUCel mai important este sa terminam cu bine amandoi, fara probleme tehnice, iar cel care merge mai tare sa castige.

ENEPai cred ca Sanu, desi este posibil ca Didina sa nu vrea asta…

Ce calitate crezi ca are rivalul tau in fata ta in aceasta frumoasa lupta?

SANU: Sunt convins ca nu are doar o calitate, in opinia mea, Laur a evoluat foarte mult, iar o evolutie ca a lui nu o poti avea fara multa munca, ambitie si determinare.

Felicitari Gabriel Ene!!!

Ene Ranca 2016
Foto: Catalin Stoia – SIMCAT.ro

ENEModestia, pe care am apreciat-o intotdeauna la Andrei. Si nu in ultimul rand sportivitatea de care da dovada dupa fiecare mansa de concurs. Imi place mult acest baiat, este un model pentru mine. Iar daca anul trecut ma uitam la el ca la un extraterestru, acum imi place tare mult sa ma imbratisez cu el la fiecare etapa.

Multumesc Andrei Sanu!

sanu

 Material realizat cu sprijinul Stefan Bejenaru – RallyCOW; Catalin Stoia – Simcat.ro si Autostiri.ro