Lewis Hamilton a câștigat Marele Premiu al Rusiei

Pilotul Mercedes, Lewis Hamilton a câștigat Marele Premiu al Rusiei pornind al doilea din grilă, trecând de pe medium pe soft sub incidența safety-car-ului virtual. Coechipierul său, Valtteri Bottas, care a încheiat al doilea, a adoptat aceeași strategie. În spatele lor a existat o mare varietate de tactici observate de-a lungul cursei de 53 de tururi, care a numărat și două apariții ale safety-car-ului: una chiar după strat, iar cealaltă chiar la jumătate.

MOMENTELE CHEIE

  • Mercedes a fost singura echipă din top 10 de pe grilă care a pornit pe pneuri medium. Ferrari a adoptat o tactic diferită pornind pe soft.
  • Ambii piloți Mercedes au rulat un prim stint mai lung decât Ferrari, și au oprit consecutive sub safety car, trecând pe soft.
  • Cu Charles Leclerc care a încheiat chiar în spatele celor două Mercedes urmărind opririle acestora, Ferrari a schimbat strategia pentru a-la aduce pe el pentru a trece a doua oară pe soft pe o perioadă de safety car, două tururi mai târziu față de oprirea celor de la Mercedes.
  • Pilotul care a câștigat cele mai multe tururi a fost Alex Albon de la Red Bull. Acesta a pornit de pe linia boxelor, a efectuat o singură oprire pentru pentru a schimba de pe medium pe soft în drumul său spre poziția a cincea.
  • A fost o distribuție egală între pneurile soft și medium observată la start, doar pilotul Daniil Kvyat de la Toro Rosso pornind în cursa sa de casă pe pneuri hard din spatele grilei.
  • Deși strategia cu o singură oprire a fost considerată ca fiind cea mai rapidă, patru dintre primii 15 clasați au încheiat oprind de două ori: inclusiv Leclerc, care a terminat pe podium. Acest lucru a fost influențat de safety-car.

CUM AU PERFORMAT PNEURILE

  • HARD C2:. Acesta a fost prevăzut ca opțiune funcțională pentru al doilea stint, dar în final a fost utilizat doar de trei piloți, pneurile medium și soft rezistând foarte bine.
  • MEDIUM C3: Un element cheie pentru victoria lui Hamilton. Cu o degradare redusă, piloții care l-au utilizat la start au putut să-și maximizeze stintul dar și să-și păstreze opțiunile deschise.
  • SOFT C4: Utilizat de asemenea pentru stinturi foarte lungi, în special de către pilotul Red Bull, Max Verstappen, care a efectuat un print stint lung pentru a urca de  pe nouă la start pe patru la final. Hamilton a utilizat soft-ul pentru a realize cel mai rapid tur spre finalul cursei.

 

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „Tactica a fost un element important în cursă, srategii opuse fiind utilizate de Mercedes și Ferrari ceea ce a dus la un final electrizant, Charles Leclerc încercând să-și depășească riavlii. Pneurile medium selectate de către Mercedes au oferit un avantaj în privința flexibilității, dar  ceea ce a fost cu adevărat surprinzător a fost viața pneurilor soft. Acestea au lucrat mai bine azi în condiții de vreme caldă, fiind mai puțin susceptibile de graining la temperaturi ridicate. Cele două perioade de safety car au reprezentat un factor cheie în grand prix, minimizând uzurile și degradarea de-a lungul fazelor importante din cursă, și oferind oportunitatea de a opri chiar la momentul portivit evitându-se pierderea de timp. Am venit în Rusia cu o slecție mai dură de pneuri decât anul trecut: aceasta a permis piloților să tragă mai tare de la startul și până la finalul fiecărui stint.”