MERCEDES X CLASS – FIRST LOOK

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

Aventura X Class a început din Chitila și a avut ca destinație Covasna – o zonă puțin exploatată turistic, dar care merită toată atenția turiștilor. Am analizat atent convoiul de mașini, care pe lângă vedetele zilei, conținea și trei G Class, un GLC și două V Class-uri. Un convoi cu adevărat impresionant, sclipitor prin culorile alternante ale noilor pick-up-uri de lux de la Mercedes Benz.

 

Este întradevăr o priveliște să vezi o mașină dintr-o clasă cunoscută că nu se ferește să se bage în mocirlă că de data aceasta s-a îmbrăcat în costum și merge să danseze la bal. Liniile noii clase X se încadrează perfect în linia de design Mercedes Benz. Totul este fluid și elegant. Interiorul continuă cunoscuta linie Mercedes, cu bune – volanul excelent, instrumentarul de bord clar, și cu rele – rama foto din anii 2000, suspendată pe bord ce ține infotainmentul mașinii. Există trei nivele de echipare – Pure, Progressive și Power, iar în cazul primelor două, interiorul este mai brut decât ne-am obișnuit cu mașinile acestui producător. Materialele sunt dure și robuste, finețea este dată deoparte, locul ei fiind luat de durabilitate și de senzația că dacă s-a umplut bena, ai putea să pui saci de ciment și pe bord. Nivelul superior de echipare vine cu piele și o senzație mult mai accentuată de lux, deși aspectele care contează rămân în mare parte nemodificate.

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

Din punct de vedere mecanic, X Class este construit pe platforma lui Nissan Navara și ne bucurăm că este așa, pentru că Navara este un pick-up excelent – o combinație ideală între duritate și inteligență.

 

Traseul nostru OnRoad ne-a dus pe DN1 către Covasna. Mașina se simte cumpătat pe drumurile patriei, deși ca în cazul oricărui pickup cu bena goală vă puteți aștepta să țopăie puțin peste denivelări. Cutia 7G își face treaba în majoritatea situațiilor, preferând turațiile joase.

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

Sistemul de tracțiune integrală nu are un control automat, fiind necesară cuplarea lui manuală. Setarea de bază este tracțiune spate. Diferențialul spate blocabil, din păcate, este opțional și nu este încă disponibil. Vom vedea următoarea zi dacă sistemul de tracțiune integrală, garda la sol și toate celelalte caracteristici off-road sunt doar pe hârtie sau adaugă valoare acestei mașini.

 

Revenind la experiența pe șosea, este clar că vor exista persoane care vor cumpăra această mașină doar pentru a epata stil și personalitate. Din punctul ăsta de vedere, am câteva precizări de făcut. Mașina este despre stil, mai ales în acest segment. Și segmentul în sine inspira personalitate. Genul ăsta de autoturisme au semnificație intrinsecă, încearcă să spună ceva despre tine înainte să deschizi portiera. Din punct de vedere al utilizării în oraș…cred că este suficient de confortabilă, este mai mult decât încăpătoare, nu are suficiente spații de depozitare în față, dar cel mai important, dacă locuiești în capitală nu știu unde o să reușești să o parchezi. Sigur, Mercedes a venit în ajutorul nostru cu o suită de camere 360° și senzori, dar asta nu va face locurile de parcare suficient de mari așa de ușor de descoperit. Pe de altă parte, te poți urca cu mașina asta peste orice bordură….sau peste orice Smart.

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

Experiența de la hotelul din Covasna a culminat pentru mine cu întâlnirea unuia din cei mai mari alpiniști români – Alex Găvan. Poveștile sale de succes și suferință despre practicarea unui sport în unele din cele mai dificile condiții pentru om – la peste 7000 de m altitudine, fără oxigen suplimentar, te pot inspira să treci peste micile tale obstacole. Fiind pasionat de munte și eu consider genul ăsta de oameni eroi – sunt oameni care îmbrățișează natura, o respectă și fac eforturi în a se bucura de experiențele dificile pe care ea le oferă. Aș putea să scriu câteva pagini despre el, dar sunt aici să vorbesc despre mașină, așa că o să vă împărtășesc un răspuns pe care acesta l-a dat care mi-a rămas în minte. Întrebat de ce alege să urce aceste vârfuri fără oxigen suplimentar, acesta a spus „Dificultatea cea mai mare în a urca vârfuri de peste 7000 de metri o reprezintă fix lipsa oxigenului. Să iei oxigen după tine înseamnă să aduci vârful de 8000 de metri la sub 7000. Înseamnă că tu nu te mai ridici la înălțimea provocării, ci aduci provocarea la înălțimea ta.”

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

Seara a continuat tot în spirit de montaniard/munțoman. Vițel la proțap, bulz, foc de tabără, vin și țuică fiartă. Dar cel mai important, i-am auzit cântând pe niște băieți…un vis de munte. Trupa se numește „O CALEnDAR” și cântă cântece de munte. Îi găsiți de obicei pe la cabane și refugii în vârfuri românești și vă recomand să îi căutați. Am simțit că un grup de jurnaliști auto, nu pasionați în mod deosebit de munte, nu este un public căruia genul ăsta de cântece i se adresează, dar chiar și așa, atmosfera a fost de vis.

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

După mult vin am mers la culcare, iar ziua ce a urmat a debutat cu un exercițiu off-road desfășurat în zona Comandău a Covasnei. O să folosesc această ocazie pentru a vă recomanda să încercați Covasna. Zona este magică. Uitați toate stereotipurile despre ungurii care locuiesc în această zonă – toată lumea este primitoare, toată zona este ruptă dintr-o poveste de Crăciun. Drumurile forestiere acoperite cu zăpadă, frigul de afară, confortul din mașină…toate astea m-au făcut să îmi dau seama: mașina asta este mai puțin pentru antreprenori și proprietari de pământ – ei sunt mult prea calculați să plătească 6-7000 de euro pentru confort și tehnologii. Mașina asta este pentru aventurieri singuratici sau pentru familii care refuză să meargă doar până la un hotel de pe Valea Prahovei, pentru cei care știu că miracolele nu se termină când se termină șoseaua.

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

Am avut câteva aplicații off road și mașina s-a comportat așa cum ne așteptam – excelent. O să enumăr totuși niște aspecte care m-au surprins: am putut trece peste denivelări mult mai mari decât credeam posibil fără să atingem cu pragurile, deși drumul era foarte foarte avariat, nu am auzit nimic în mașină troznind sau pocnind, chiar și fără diferențial blocabil, pante extrem de înclinate acoperite cu zăpadă au fost urcate fără efort.

Sper că văzând pozele astea să încercați să vizitați Covasna, vă asigur că merită.

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România
© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

Întoarcerea către București s-a făcut pe un alt traseu decât cel pe care am venit, de această dată implicând mai multe drumuri neasfaltate și păduri. Mi-am adus aminte că a trecut cam mult timp de când nu am mai plecat din București fără să am treabă. Mi-era dor de păduri și de zăpadă. Mă bucur că X Class a putut să aducă la mine natura. Sper să facă asta pentru multă lume.

 

Ușor, ușor ne apropiem de București…aglomerația, blocurile, claxoanele…dacă aș avea un X Class aș face cale întoarsă. Mulțumim Covasna că ne-ai primit, mulțumim Mercedes că ne-ai adus aici, mulțumim X Class că ne-ai scos de pe șosea.

 

© Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România

 

 

Toate fotografiile – © Andrei Toboșaru, Mercedes-Benz Vans România