BMW i8, automobilul sport al viitorului

BMW i se remarcă pentru crearea unor concepte de automobile veritabile, dezvoltarea durabilă pe tot ciclul de viață al produsului, începând cu procesul de fabricație, serviciile complementare de mobilitate şi o înţelegere nouă a segmentului premium definită dezvoltarea durabilă în prim-plan. BMW Group prezintă BMW i8, o generaţie nouă şi revoluţionară de automobil sport. Cel de-al doilea model prezentat sub marca BMW i combină un sistem de propulsie hibrid plug-in cu celula pasagerilor creată din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) şi șasiul din aluminiu care înglobează motorul cu ardere internă şi electromotorul, pachetul de acumulatori şi suspensie. Cu acest concept revoluţionar şi designul emoţional al caroseriei optimizată aerodinamic, modelul cu 2+2 locuri – care a fost conceput din start ca hibrid plug-in – deschide calea pentru o abordare extrem de dinamică şi eficientă a plăcerii condusului. În segmentul maşinilor sport, noul i8 demonstrează încă potențialul de dezvoltare a filosofiei BMW i.

BMW_i8_small_800x600

BMW i8 a fost conceput de la început ca maşină sport hibrid plug-in, cu atribute de performanţă deosebite şi o eficienţă extraordinară. Arhitectura LifeDrive – dezvoltată special pentru BMW i – oferă platforma ideală pentru o construcţie cu masă minimă, centru de greutate coborât şi distribuţie perfect egală a maselor între cele două punți. Motorul cu ardere internă şi electromotorul, pachetul de baterii, electronica de putere, componentele şasiului şi funcţiile structurale şi de siguranţă sunt dispuse în cadrul modulului Drive din aluminiu, în timp ce elementul central al modulului Life este celula CFRP a pasagerilor, cu 2+2 locuri. De asemenea, această structură permite un nivel considerabil de libertate a designului pentru a oferi BMW i8 un aspect distinctiv.

 

BMW i8 oferă o interpretare revoluţionară a plăcerii condusului specifică BMW. Sistemul de propulsie hibrid plug-in, dezvoltat şi produs de BMW Group special pentru BMW i8, reprezintă o nouă etapă a evoluţiei în strategia de dezvoltare Efficient Dynamics.

 

Noul BMW i8 este prezentat în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt și urmează să aibă debutul pe piață la începutul anului viitor. Prețul este 126000 € în Germania, 99125 £ în Marea Britanie și 135700 $ în USA, include TVA și nu include bonificația de mediu pentru automobile electrice oferite de guvernele acestor țări.

 

Masa totală redusă a BMW i8 (1.490 kg) se datorează în special celulei pasagerilor realizată din CFRP. Chiar dacă oferă componentei aceeaşi rigiditate, acest material high-tech este cu 50% mai uşor decât oţelul şi cu 30 de procente faţă de aluminiu. Principiul designului ultrauşor inteligent este aplicat la toate componentele automobilului.

 

Uşile sunt realizate dintr-o structură internă din CFRP şi un înveliş exterior din aluminiu, cântărind astfel cu 50% mai puţin decât o construcţie convenţională. Construcţia inteligentă a suportului din magneziu pentru panoul de instrumente aduce o reducere a masei cu aproximativ 30% în comparaţie cu BMW Seria 6. În plus, rigiditatea structurală ridicată a structurii din magneziu permite reducerea numărului de componente, astfel că masa scade cu alte 10 procente. Tehnologia inovatoare a plasticului, utilizată la conductele de aer condiţionat, aduce o scădere cu 60% faţă de componentele convenţionale, îmbunătăţind totodată şi acustica datorită proprietăţilor de absorbţie a sunetului. Datorită faptului că electronica de putere şi electromotorul sunt conectate direct, cantitatea de cabluri necesare este redusă, în timp ce utilizarea parţială a firelor de aluminiu aduce o nouă scădere a masei.

BMW_i8_small_800x600 (1)

De asemenea, BMW i8 este primul automobil de serie din lume care este echipat cu sticlă ranforsată chimic. Această tehnologie inovatoare, utilizată până în prezent în special la fabricarea terminalelor smartphone, are ca rezultat o rezistenţă foarte mare. Paravanul dintre compartimentul pasagerilor şi portbagajul BMW i8 constă în două straturi de sticlă ranforsată chimic, fiecare cu o grosime de numai 0,7 milimetri, cu o folie acustică între acestea. Pe lângă proprietăţile acustice excelente, un alt avantaj al acestei soluţii este scăderea masei cu aproximativ 50% în comparaţie cu sticla laminată convenţional.

 

Motor BMW TwinPower Turbo şi electromotor dezvoltat de BMW Group

 

Sistemul hibrid plug-in de la BMW i8, care cuprinde motorul BMW TwinPower Turbo combinat cu tehnologia BMW eDrive, oferă tot ce este mai bun din cele două universuri: potenţial deosebit pentru eficienţă îmbunătăţită şi caracteristici sportive de condus. BMW Group a dezvoltat intern atât motorul cu ardere internă şi electromotorul, cât şi electronica de putere şi acumulatorul.

 

Caracterul revoluţionar al BMW i8 este accentuat de o altă inovaţie: utilizarea unui nou motor cu ardere internă care va avea premiera odată cu acest model. BMW i8 este primul model BMW de serie care va fi propulsat de un motor pe benzină, cu trei cilindri. Agregatul cu turbocompresor este echipat cu cea mai nouă generaţie a tehnologiei BMW TwinPower Turbo. Este extrem de compact şi, la o capacitate de 1,5 litri, dezvoltă o putere maximă de 170 kW/231 CP. Puterea specifică rezultată – 113 kW/154 CP per litru de cilindree – este la acelaşi nivel cu cea a motoarelor ce echipează maşinile sport de înaltă performanţă şi este cel mai bun raport obţinut de un propulsor de serie produs de BMW Group.

 

Caracteristicile specifice ale noului motor cu trei cilindri derivă din cele ale motoarele BMW cu şase cilindri dispuşi în linie, recunoscute pentru furnizarea excelentă a puterii, pentru capacitatea de a urca în turaţii şi pentru rafinament. Tehnologia BMW TwinPower Turbo a motorului cu trei cilindri cuprinde un sistem de supraalimentare şi injecţie directă pe benzină cu injectoare de mare precizie poziţionate între supape, alături de control al admisiei de aer VALVETRONIC care îmbunătăţeşte eficienţa şi reacţia datorită gestiunii continuu variabile a cursei supapelor. O funcţionare foarte cursivă şi rafinată la turaţii reduse este asigurată printr-un ax de echilibrare și un amortizor integrat în cutia de viteze. Tehnologia BMW TwinPower Turbo şi frecarea internă redusă îmbunătăţesc atât consumul, cât şi caracteristicile de cuplu. Reacţia acceleraţiei este imediată, iar motorul cu trei cilindri ajunge rapid la cuplul maxim de 320 Nm.

 

A doua sursă de putere a automobilului este un electromotor sincron hibrid, dezvoltat şi construit de BMW Group special pentru BMW i8. Electromotorul dezvoltă o putere maximă de 96 kW/131 CP şi produce un cuplu maxim de aproximativ 250 Nm chiar de la demaraj. Specific unui motor electric, puterea de reacţie este disponibilă instantaneu la pornire şi continuă pe toate intervalele de sarcină. Tehnologia BMW eDrive rafinează şi îmbunătăţeşte principiul motorului sincron printr-un aranjament special şi dimensiunile componentelor producătoare de cuplu. Rezultatul este un efect de auto-magnetizare astfel încât câmpul electromagnetic generat la aplicarea curentului rămâne stabil chiar şi la turaţii foarte mari.

 

Acumulatorul special BMW i8 a fost dezvoltată şi produsă de BMW Group. Are un sistem de răcire cu lichid, oferă o capacitate maximă de utilizare de 5 kWh şi poate fi reîncărcat de la o priză normală, de la un panou (Wallbox) BMW i sau la o staţie publică de alimentare. De asemenea, acumulatorul poate fi alimentat cu ajutorul electromotorului la utilizarea frânei de motor.. Demarorul, responsabil de pornirea motorului, poate fi utilizat şi ca generator pentru încărcarea bateriei, puterea necesară fiind furnizată de motorul BMW TwinPower Turbo. Datorită acestor procese diferite se evită descărcarea bateriei BMW i8 şi se păstrează constantă posibilitatea rulării cu energie electrică. Autonomia în regim exclusiv electric este suficientă pentru a parcurge majoritatea traseelor urbane.

 

Puntea spate a BMW i8 este propulsată de motorul pe benzină prin intermediul unei transmisii automate cu şase trepte. Roţile faţă sunt acţionate de electromotor printr-o transmisie automată integrată cu două etape. Puterea maximă combinată de 266 kW/362 CP şi cuplul maxim total de 570 Nm furnizați cumulat către toate cele patru roți formează un sistem deopotrivă dinamic și eficient. Gestiunea inteligentă a sistemului de propulsie BMW i8 asigură o coordonare perfectă a celor două surse de putere. Datorită variaţiei puterii între motorul cu ardere internă şi cel electric, conducătorul beneficiază în orice moment de temperamentul sportiv al BMW i8, în acelaşi timp fiind maximizată eficienţa energetică a sistemului general. Utilizând cele două surse de putere, timpul de sprint (0-100 km/h) este de 4,4 secunde. BMW i8 atinge o viteză maximă de 250 km/h (limitată electronic) care poate fi atinsă şi menţinută exclusiv de motorul pe benzină.

 

Repartiţia variabilă a puterii între punţile faţă şi spate, în funcţie de schimbarea condiţiilor de condus, permite o abordare foarte dinamică a virajelor. La intrarea în viraj, puntea spate beneficiază de mai multă putere. Pentru o accelerare energică la ieşirea din viraj, controlerul sistemului de propulsie revine la repartiţia de bază imediat ce unghiul de bracare devine mai mic.

 

Specificatii_tehnice