BMW Seria 5 2.0 525d xDrive auto

In ultimii zece ani, BMW a patruns cu succes  pe orice nisa a pietii auto, insa tot modelele „clasice” precum seria 5 formeaza coloana vertebrala a marcii. Cu o istorie de peste 40 de ani si cu aproape 5 milioane de exemplare vandute, seria 5 de la BMW este probabil cea mai buna masina din segmentul sau, reusind cu succes sa combine luxul cu eleganta dar si performantele cu manevrabilitatea.

 

F10 este cea de-a sasea serie a masinii din testul nostru de astazi. Asa cum v-ati astepta, avem in fata un model cu distributia aproape perfecta 50:50 a greutatii, un sasiu foarte bun pus in valoare de tractiunea integrala dar si un motor care ofera o putere si eficienta mai mare decat predecesorul sau.

Bineinteles ca si pretul joaca un rol important. In acest segment lucrurile sunt foarte clare. In configuratii asemanatoare, de motor, sistem de tractiune, cutie de viteze, BMW Seria 5, Audi A6 si Mercedes Clasa E au preturi de pornire aproape identice: 53.444 euro, 53.732 euro respectiv 53.041 euro. De aici, diferentele se fac in functie de numarul de optionale pe care le ageti. Pretul masinii din testul nostru este de 79.693 de euro si la configurarea ei a fost ales un pachet Individual din care nu au lipsit insertiile din lemn de platan rosu-maro, pragurile si plafonul Individual Antracit sau pielea Cohiba Brown.  

 

Cum arata?

Cea mai noua generatie a Seriei 5 a fost complet redesenata, fiind acum o masina orientata mai mult catre sofer decat predecesoarea sa, care s-a comercializat pana in 2010. Designerii bavarezi au facut o miscare inteligenta, ca o mica intoarcere in timp, traversand perioada unei generatii controversate. S-au oprit la modelul E39 de la finalul anilor 1990 si au produs un model cu un profil modern si niste proportii foarte echilibrate.

 

Grila specifica BMW este acum amplasata putin mai jos si mai in fata, fiind flancata de blocurile optice redesenate cu tehnologia LED. Cea mai notabila schimbare este cuta profilata din partea de jos a spoilerului fata, care se continua pana in spate. Alte schimbari le observam si la nivelul detaliilor: capota motorului este mai curbata si are niste linii de contur mai fluente iar stopurile au un nou design care se intinde pana pe aripile spate.

 

Plansa de bord a Seriei 5 este orientata catre sofer dar nu in stilul unui post de pilotaj; am adorat pur si simplu cum a fost optimizata senzatia de spatiu.Interiorul este unul traditional, avand un mix intre sport si confort: sport daca te uiti la modul de amplasare a scaunelor, cu un suport lateral asa cum te-ai astepta de la un BMW, si confortabil pentru ca este o masina tacuta atunci cand vrei sa fie asa.

Sistemul iDrive, ajuns la a patra generatie, ramane punctual de atractie la interior. Prin intermediul acestuia poti accesa aproape toate functiile masinii si acum ai la dispozitie un meniu mult mai bine structurat si scurtaturi pentru categoriile principale ale acestuia.Mai simplu spus, iDrive si-a atins potentialul si a devenit un sistem foarte intuitiv. Probabil, nimeni nu va citi manualul de instructiuni si se va descurca cu brio de la primul contact cu acesta.

 

Cum se conduce?

525 era acronimul specific pentru modelele aspirate cu sase cilindri. In prezent, sub capota lunga, avem de a face doar cu motoare turbo cu patru cilindri. Ce se intampla sub ea? Dieselul de doi litri TwinPower Turbo are ingredientele unei retete mai mult decat indestulatoare : 218 cai putere si un cuplu de 450 NM. Cel din urma este resimtit foarte devreme, inca de la 1.500 rpm iar performantele celor de la BMW sunt obtinute de rivali doar din motoare de 3 litri sau 2.2, asa ca tineti voi scorul in continuare.

 

Motoare mai mici. Acesta este capul de afis al oricarui constructor auto. Asta nu se refera la dimensiunile fizice, ci mai degraba la capacitatea acestora. Cand a fost lansat in urma cu un an si jumatate, s-a anuntat ca noul Seria 5 va avea motoare cu patru cilindri iar multi dintre potentialii cumparatori s-au incruntat. In urma testului nostru va pot spune ca nu aveti niciun motiv sa fiti pesimisti. Totul este asa cum te-ai astepta dupa ce privesti cifrele pe hartie, daca nu chiar mai bine.

 

In acelasi timp, BMW a parcurs niste pasi importanti in a face din noul Seria 5 un model foarte eficient in privinta consumului de carburant, fara a compromite performantele. Chiar daca fisa producatorului vorbeste despre un consum urban de 6 litri/100 km iar noi am obtinut constant un consum de 8-8,5%, rezultatul este unul mai mult decat foarte bun, tinand cont de cele 1,8 tone cat cantareste masina, de cutia automata si sistemul de tractiune integrala. Dupa un drum de 500 de kilometri in afara orasului, din care 380 de kilometri i-am parcurs pe autostrada, computerul de bord ne indica un consum mediu de 7,2 % fata de 4,6 l/100 km cat ne ofera producatorul. Cei drept, si vitezele noastre au fost corespunzatoare categoriei de drumuri pe care ne-am aflat. La acest capitol, Seria 5 este mult mai zgarcita decat E-Klasse, A6 sau XF.

Chiar daca Seria 5 este ghiftuita cu toate sistemele electronice care-ti trec prin minte, si care ar pune pe ganduri orice entuziast al marcii, senzatia de la volan ramane in continuare una directa. Cu sistemul de tractiune integrala xDrive, masina este pur si simplu lipita de asfalt.

 

Ai la dispoztie patru setari, care se muleaza pe orice nevoie, indiferent ca mergi pe niste drumuri de munte virajate sau doar iti duci copilul la scoala. Confort, Normal, Sport si Sport+ schimba felul in care raspunde pedala de acceleratie, directia, cutia de viteze cat si suspensia. Pe primele trei le poti testa oriunde iar pe ultima, Sport+ ti-o recomandam s-o utilizezi doar pe circuit daca nu esti sigur pe reflexele tale.

 

Concluzia finala

Stateam de vorba acum vreo doi ani cu unul dintre cei mai buni piloti ai Romaniei, Eugen Ionescu Cristea, despre atributele unui grand tourer perfect. Dupa ce a stat pe ganduri, nea Genu mi-a zis combinatia lui preferata: „motorul in fata si tractiunea pe spate”, apoi a continuat, cu privire la gabarit: „si sa aiba spatiu suficient pentru patru adulti si bagajele lor, dar sa nu fie prea mare, cam cat un Seria 5 asa”. Pai de ce nu Seria 5? l-am intrebat eu. A zambit si a dat din cap aprobativ, el avand in garaj printre alte masini un E-Klasse.

 

[nggallery id=308]

One thought on “BMW Seria 5 2.0 525d xDrive auto”

Comments are closed.