Istoria BMW in DTM

BMW şi-a câştigat mult din imaginea sportivă pe circuit, în cursele de turisme, iar DTM este poate cea mai importantă competiţie în acest sens.  BMW a fost prezent la debutul Campionatului German de Turisme (DTM), în 1984. De atunci a fost implicat în 12 sezoane, obţinând în total 64 de victorii.

BMW DTM History

1984
Istoria DTM începe cu prima cursă din Zolder (BE), pe 11th March 1984. BMW a obţinut atunci victoria, alături de primele patru poziţii. Primul a trecut linia de sosire Harald Grohs (DE) cu un BMW 635 CSi. În cele din urmă însă, Volker Strycek (DE), de la Team Gubin, avea să obţină primul titlul BMW în DTM.

BMW 635 CSi

1985
Harald Grohs încheie al doilea sezon DTM pe poziţia a treia şi este astfel cel mai bine clasat pilot BMW. Câştigă încă o dată la volanul lui BMW 635 CSi în Zolder, în timp ce Winifried Vogt (DE) obţine victoria la Mainz-Finthen (DE) într-un BMW 323i.

 

1986
Kurt König (DE) şi Volker Strycek termină în top 5 în clasamentul piloţilor cu BMW 635 CSi. König obţine şi singura victorie pentru BMW la Grenzland-Preis, Zolder.

BMW DTM E30 Engine

 

1987
BMW M3 îşi face debutul în DTM şi devine maşina dominantă. Harald Grohs, Marc Hessel (DE), Olaf Manthey (DE) şi Fabien Giroix (FR) obţin, în total, 5 victorii. Titlul revine însă în final fostului pilot BMW Junior Eric van de Poele (BE).

Eric van de Poele

1988
Markus Oestreich (DE), în BMW M3, este în lupta pentru titlul până în ultima etapă. Totuşi, după cele 24 de curse, Oestreich trebuie să se mulţumească cu poziţia a patra.

 

1989
Roberto Ravaglia (IT) începe sezonul cu două victorii în Zolder şi obţine titlul după cursa finală din Hockenheim. BMW M Team Schnitzer şi directorul echipei Charly Lamm (DE) realizează un sezon de debut perfect în DTM. Alături de Ravaglia (trei victorii), Steve Soper (GB, două) şi Johnny Cecotto (VE, una) obţin victorii cu BMW M3.

Roberto Ravaglia

1990
BMW, Audi şi Mercedes sunt prinse într-o luptă strânsă pentru titlu. BMW obţine 8 victorii dintr-un total de 22 curse. Cu toate acestea, Johnny Cecotto ratează cel de-al patrulea titlu pentru BMW, fiind nevoit să se mulţumească cu poziţia a doua.

 

1991
Johnny Cecotto, cu poziţia a patra, este încă o dată cel mai bine plasat pilot BMW. Venezueleanul îşi adjudecă trei curse, în timp ce  Steve Soper ocupă prima poziţie pe podium în patru ocazii. Joachim Winkelhock (DE) intră şi el în lista piloţilor BMW cu victorii în DTM la Wunstorf (DE).

BMW E30 DTM

1992
BMW participă pentru ultima oară cu o echipă de uzină în DTM pentru 20 de ani. Johnny Cecotto este încă o dată cel mai bine plasat pilot BMW, cu locul patru. Roberto Ravaglia realizează un final de sezon de senzaţie pe Hockenheim, pe 11octombrie 1992: obţine două victorii în ultimele participări ale BMW M3 în DTM.

 

2012
BMW se întoarce în DTM după o pauză de aproape 20 de ani şi participă cu 3 echipe şi şase piloţi. Printre echipe este înscrisă încă o dată BMW Team Schnitzer. Ca în 1989, la debutul echipei lui Charly Lamm, BMW Team Schnitzer este unul dintre principalii actori ai sezonului. Împreună, BMW Team Schnitzer, BMW Team RMB şi BMW Team RMG au obţinut 12 poziţii pe podium. Bruno Spengler (CA) câştigă în total 4 curse şi Augusto Farfus (BR) îşi adjudecă o victorie. În etapa finală, pe Hockenheim, Spengler reuşeşte să recupereze deficitul de 3 puncte în clasamentul piloţilor şi termină cu patru puncte în faţa lui Gary Paffett (GB) de la Mercedes. Canadianul termină sezonul cu 149 de puncte şi devine al patrulea campion BMW, alături de Volker Strycek, Eric van de Poele şi Roberto Ravaglia. Prin alte 10 puncte obţinute de Dirk Werner (DE), BMW Team Schnitzer ocupă prima poziţie în clasamentul piloţilor. BMW îşi adjudecă şi titlul în clasamentul constructorilor, încheind astfel un sezon perfect.

09 BMW Team Schnitzer, Bruno Spengler, BMW Bank M3 DTM.jpg Succesul total reuşit de BMW Motorsport în sezonul de revenire în DTM s-a datorat evoluţiei foarte bune reuşită de toţi cei şase piloţi - patru dintre aceştia au fost debutanţi în DTM (Priaulx, Farfus, Werner şi Hand). Cu toate acestea, BMW a fost constructorul cu cele mai multe victorii - 5 (Spengler - 4, Farfus -1), cele mai multe pole position - 5 (Spengler - 3, Farfus - 2) şi cea mai mare medie de puncte pe etapă (57,7), deşi a avut doar şase piloţi, faţă de opt câţi au avut Audi, respectiv Mercedes.
09 BMW Team Schnitzer, Bruno Spengler, BMW Bank M3 DTM.jpg
Succesul total reuşit de BMW Motorsport în sezonul de revenire în DTM s-a datorat evoluţiei foarte bune reuşită de toţi cei şase piloţi – patru dintre aceştia au fost debutanţi în DTM (Priaulx, Farfus, Werner şi Hand). Cu toate acestea, BMW a fost constructorul cu cele mai multe victorii – 5 (Spengler – 4, Farfus -1), cele mai multe pole position – 5 (Spengler – 3, Farfus – 2) şi cea mai mare medie de puncte pe etapă (57,7), deşi a avut doar şase piloţi, faţă de opt câţi au avut Audi, respectiv Mercedes.

2013
În 2013, BMW îşi extinde angajamentul în DTM, participând cu 4 echipe şi 8 maşini, cu două mai mult ca în anul precedent. BMW Team MTEK îi inscrie pe Marco Wittmann (DE) şi Timo Glock (DE). Al doilea sezon BMW după revenire se termină cu 5 victorii şi cu apărarea titlului la constructori. Augusto Farfus (BR) şi Bruno Spengler (CA) termină pe doi, respectiv trei în clasamentul piloţilor, în spatele lui Mike Rockenfeller (DE, Audi). Wittman primeşte premiul de „Debutant al anului”.

BMW DTM cars 2013

2014
BMW lansează în luptă noul BMW M4 DTM. Prima cursă se încheie cu o victorie a lui Marco Wittman, cea cu numărul 60 a BMW în DTM. Wittman avea să mai treacă de trei ori linia de sosire în prima poziţie: în Budapesta, Spielberg şi Nürburgring. Performanţele remarcabile pe parcursul sezonului îi asigurau titlul cu două etape înainte de final. Următorul succes era realizat de BMW Team RMG, cu prima poziţie în clasamentul echipelor, asigurată deja cu o etapă înainte de final. Celălalt membru al echipei, Maxime Martin (BE), obţine prima victorie la numai a cincea participare în DTM – în etapa din Moscova şi la final de sezon este încoronat „Debutantul anului”. În Spielberg, BMW Motorsport ocupă primele patru poziţii la final de cursă, cu Wittmann în faţa lui Farfus, Glock şi Tomczyk. BMW încheie sezonul cu 5 victorii dintr-un total de 10 curse.

Marco Wittmann DTM Trophy 2014