Abandonul lui Loeb relanseaza campionatul

In 2010 Sebastien Loeb reusea in Raliul Frantei sa isi treaca in cont cel de-al saptelea titlu mondial si cea de-a 60-a victorie in WRC. Anul acesta Loeb pleca in raliul de casa cu un avantaj de 15 puncte in fata lui Mikko Hirvonen, pilotul cu sanse la titlu din tabara Ford. O reeditare a victoriei din 2010 si totodata consolidarea pozitiei de lider aveau sa devina doar vise frumoase pentru pilotul alsacian in momentul in care motorul masinii sale Citroen DS3 WRC a cedat. Acest lucru ar putea sa il coste pe Loeb cel de-al optulea titlu de campion mondial, deoarece el nu a mai luat startul conform regulii SupeRally, plecand din Franta cu zero puncte. “Este prima oara dupa 2003 sau 2004 cand motorul cedeaza, s-a mai intamplat in teste, dar in competitii extrem de rar.” declara Loeb dupa incident. Olivier Quesnel si-a asumat vina abandonului explicand “Loeb a beneficiat de un motor nou in Franta. Cred ca am facut o greseala in momentul in care am construit motorul. Nu s-a intamplat de mai bine de 10 ani acest lucru. Ne pare foarte rau, dar acestea sunt raliurile.

Cel care a beneficiat din plin de abandonul lui Loeb a fost chiar coechipierul acestuia Sebastien Ogier, francezul reusind prima victorie in Franta. Cu cele 25 de puncte obtinute prin ocuparea primului loc, coroborate cu punctul suplimentar din Power Stage aferent locului al treilea, Seb 2.0 s-a apropiat la doar 3 puncte de liderul momentului Loeb. Cu toate acestea Quesnel a recunoscut ca in continuare il favorizeaza pe Loeb declarand: “Pericolul vine din partea  lui Hirvonen, acesta este motivul nostru de ingrijorare. Dupa aceea Loeb este lider de echipa, si dupa vedem ce se intampla.”

 

La egalitate de puncte cu Loeb, in clasamentul general provizoriu, se afla Mikko Hirvonen care a reusit clasarea pe locul al treilea in Raliul Frantei si asta datorita excluderii lui Petter Solberg. Astfel, finlandezul completeaza trio-ul care se va bate pentru titlul mondial in cele doua raliuri ramase de disputat: Spania si Marea Britanie.

Petter Solberg obtinea in Franta un nou podium, reusind sa isi asigure doar ultima treapta a podiumului dupa o pana in ziua de sambata si o rasucire in ziua de duminica. Surpiza neplacuta avea insa sa vina dupa terminarea raliului, atunci cand masina sa a fost cantarita de trei ori si de fiecare data rezultatul a fost de 1196 kg cu 4 kg sub limita minima de 1200 kg din regulament. Comisarii au oferit posibilitatea echipei lui Petter Solberg de a explica diferenta, insa dupa deliberari acestia au hotarat sa excluda masina din clasament. Echipa lui Solberg a decis sa nu faca apel la aceasta decizie, norvegianul ramanand fara niciun punct la aceasta etapa. Petter Solberg ramane pana in prezent singurul pilot privat care a reusit podiumuri in acest sezon.

Surpriza placuta din Raliul Frantei vine din partea celor de la MINI, care reusesc al doilea podium in acest sezon prin acelasi Daniel Sordo, demonstrand astfel ca MINI John Cooper Works WRC este o masina competitiva. Dupa ce la un moment dat s-a aflat si la conducerea raliului, Dani Sordo a reusit impreuna cu copilotul sau Carlos del Barrio sa isi adjudece locul al doilea la finalul raliului.

 

Toti ochii vor fi atintiti in perioada 20-23 octombrie pe cei doi Sebi si finlandezul Mikko Hirvonen cu ocazia penultimei etape a campionatului, Raliul Spaniei.