Pe Hungaroring cu noua mea motocicleta BMW

Andrei Enescu #99 – BMW S1000 RR  – pilot in RoSBK

 

Saptamana trecuta, adica in perioada 13-14 august, am ajuns din nou la Hungaroring, unul din circuitele mele favorite, pentru etapa a 6-a din Campionatul Romanian Superbike. Si, poate, daca nu stiati am decis sa concurez cu o noua motocicleta. Este vorba de modelul BMW S1000RR 2012, o motocicleta schimbata destul de mult fata de modelul anterior.

Daca inainte sa ajung aveam unele indoieli ca poti concura cu o motocicleta stock vs. motoare modificate (suspensii, electronica, evacuare, raport), adica o motocicleta clar in dezavantaj , am zis ca nu am nimic de pierdut. Asa ca am vrut sa demonstrez ca se poate sa vii direct dupa strada si sa mergi printre primii fara modificari la motor, de fapt singurele modificari pe care le-am facut, a fost ca am dat jos oglinzile si numarul de inmatriculare 🙂 Dar sa revenim la cursa.

 

Prima zi au fost doar 3 sesiuni de calificari un timp relativ scurt pentru a ma acomoda si a gasi setarile suspensiei la noua motocicleta, asa ca am reusit un timp bunicel, motocicleta s-a purtat exemplar si m-a surprins intr-un mod placut. Intr-un fel este mai ok cu motoreta stock pentru ca am scapat de durerile de cap cu rapoarte si diferite setari mai avansate ale motocicletei. Acum totul depindea de mine si de performantele motocicletei.

Avand carenajul de strada pe ea am decis sa pastrez sistemele de siguranta in functiune DTC si ABS Race  sisteme care m-au impresionat si care faceau ca totul sa para atat de simplu. De foarte multe ori la un grad de inclinare mare  vedeam beculetul de la DTC, cum se aprindea disperat 🙂 si pe franari duse la limita am simtit de cateva ori ABS-ul cum si-a facut treaba. Intr-un fel aceste sisteme mi-au mai eliminat din griji si am putut sa ma concentrez mai mult pe trasa si alte lucruri.

 

A doua zi de calificari am mers putin mai bine si am reusit sa gasesc o setare mai buna  a motocicletei. Am scos al patrulea timp din grila, un loc rezonabil si pe placul meu pentru start. Deci nu mai avea rost sa fortez pentru un loc mai bun in conditiile in care eram bine plasat pe grila.

 

Momentul cel mare, asezarea pe grila si startul cursei. Motoarele turate si se da startul turului de warm-up. Fac o plecare buna si ma duc in fata incercand sa ma formez pentru cursa. Ajung primul inapoi la asezarea pe grila, se pregateste startul, fac o ultima verificare la motocicleta si dezactivez DTC-ul pentru ca la start ma incurca putin. Se elibereaza pista si semafoarele se aprind. Se da startul si reusesc o plecare buna din grila a doua. Ma pozitionez in dreapta lui Mistode si ne distantam putin de ceilalti participanti. Prima curba, Mistode are avantajul interiorului, cedez pozitia si ma plasez in spatele lui. In urma mea era Cazacu urmat de Popescu si Vargolici. Vad ca sunt presat de Cazacu si consider ca cel mai bine ar fi sa cedez pozitia si sa nu fortez limitele motorului, care avea o suspensie stock si targetul meu era locul 3 asa ca ma las depasit de Cazacu.

 

Ma  pozitionez in spatele lui si ne distantam putin de restul plutonului la penultima  curba din primul tur. Intru intr-un viraj de dreapta strans si dintr-o data spatele motocicletei aluneca si ma duc spre exterior. Ies afara dupa pista revenind si fiind incadrat de Popescu si Vargolici. Pe moment nu mi-am dat seama ce sa intampla. La urmatoarea curba de dreapta din nou se repeta figura si aud metal pe asfalt. Atunci mi-am dat seama ca am o problema, dar refuz sa cedez. La urmatoare curba de dreapta lucrurile deveneau din ce in ce mai dificile si iar spatele imi este aruncat in exterior. Pierd pozitia in fata lui Vargolici si pe o bucata dreapta a circuitului ma uit la scarita din dreapta. Atunci vad ca pedala de frana se desprinsese si atarna blocata in toba. Asa ca la fiecare viraj se bloca in asfalt si imi ridica roata din spate pierzand aderenta.

 

Dupa inca un tur de chin reusesc sa o prind cu piciorul si sa o tin ridicata, dar cu problema asta era evident ca o mare parte din atentie era directionata catre scarita sa nu cada din nou pentru ca putea duce la o cazatura destul de grava. Vargolici apucase sa se distanteze si de mine se apropiasera ceilalti participanti. Decid sa maresc ritmul si sa risc, chiar daca din cauza faptului ca tineam scarita aveam o mobilitate redusa. Cu toate acestea am reusit sa termin cursa in final pe locul 4 si consider ca este un rezultat bun avand in vedere ca urmarile puteau fi mai grave si puteau duce chiar la un abandon.

 

Cu acesta ocazie multumesc tuturor celor care ma sprijina si m-au ajutat sa pot ajunge la aceasta etapa, sa am motocicleta disponibila.

 

N.R. – Urmatoarea etapa va avea loc pe circuitul de la Brno in perioada 14-16 septembrie, locul in care Andrei si-a facut debutul in 2011

 

Clasament piloti:

1. Catalin Cazacu-123 (pct.) ; 2. Ionut Mistode-122; 3. Daniel Vargolici-79; 4. Andrei Enescu 63; 5. Marian Zaharia-50; 6. Eduard Alexandrescu-48

 

One thought on “Pe Hungaroring cu noua mea motocicleta BMW”

  1. Felicitari ! Si cu siguranta poti si mai mult ! 😛 Si pentru mai mult iti tinem pumnii stransi pana te vedem acolo pe prima pozitie!

Comments are closed.