Un raliu cu final pozitiv pentru BCR Leasing Rally Team

  • Podium pentru BCR Leasing Rally Team
  • Valentin Porcişteanu & Dan Dobre – Podium în clasamentul general si la clasa 2
  • Edwin Keleti & Botond Csomortani – Podium la clasa 3
  • Alexandru Filip & Bogdan Iancu – Lideri detaşaţi în categoria 2WD
  • Octavian Tîrnovean & Alexandru Popidan – Locul 4 în Cupa Dacia

 

După o primă cursă infernală la Braşov, cu o ieşire în decor pe chiar ultima probă specială care i-a privat de unul dintre primele două locuri pe podium, Valentin Porcişteanu şi Dan Dobre sperau la o evoluţie bună la Timiş Rally, acolo unde cu un an în urmă cîştigau 8 din cele 12 probe speciale şi, totodată, victoria.

Vali Porcisteanu_Timis Rally

Prima zi a fost un test de acurateţe în alegerea pneurilor şi am făcut câteva încercări în urma cărora speram să obţinem un avantaj faţă de ceilalţi concurenţi. Am terminat prima zi pe poziţia a doua, rămânând totuşi în plasa lui Francois Delecour“, a declarat Vali Porcişteanu. Cea de-a doua zi a adăugat în ecuaţie şi dificultăţi de ordin tehnic, legate de selectarea treptelor de viteză:Eram la două zecimi în spatele lui Bogdan Marisca şi la 13 secunde în spatele lui Francois Delecour când timoneria Mitsubishi-ului Lancer Evo X R4 a cedat, facând imposibilă selectarea corectă a vitezelor. Din cauza acestor probleme, a trebuit să rulez doar în treapta a patra pe finalul probei speciale numărul 14. Am pierdut, în consecinţă, în jur de 10 secunde şi, odată cu ele, şi şansa de a lupta până la final pentru poziţia secundă.a continuat Vice-Campionul en-titre.  Din păcate, problema nu a putut fi remediată înaintea ultimei speciale a raliului, iar Vali a pierdut secunde preţioase pe Super Speciala de final a cursei, fiind chiar în imposibilitatea de a parcurge traseul în întregime. În consecinţă, la timpul său au fost adăugate 10 secunde de penalizare. Dar în ciuda acestei întâmplări, echipajul Porcişteanu/Dobre a reuşit să termine raliul pe poziţia a treia a clasamentului general, şi priveşte cu încredere următoarele evoluţii din campionat.

 

Echipajul Edwin Keleti / Botond Csomortani a fost la un pas de a abandona la Timiş Rally după ce ambreiajul maşinii lor s-a stricat, în timpul celei de a doua probe speciale. Startul în următoarea probă, cu pornire din rampă şi implicit, cu folosirea ambreiajului, părea a fi imposibilă. Perseverenţa şi experienţa pilotului şi-au spus însă cuvântul, iar după câteva încercări eşuate, el a reuşit să repornească Mitsubishi Evo X, echipajul cu nr. 99 a reuşind să se claseze pe un meritoriu loc 3 la clasa 3 si pe 8 la general.

Edwin Keleti_Timis Rally

A doua etapă a CNR Dunlop se anunţa foarte interesantă mai ales prin prisma faptului că speram să rulam în condiţii de aderenţă mai constantă decât la Brasov, fapt ce ar fi permis o mai bună analiza a ritmului pe probele speciale. Starea vremii a fost însă foarte capricioasă şi ne-am trezit cu probe imprevizibil de alunecoase. Din păcate nu aceasta a fost problema noastră cea mai mare, ci problemele ambreiajului încă de pe PS1. Am rulat prima buclă cu mari dificultăţi şi sub permanenta ameninţare a abandonului, astfel că timpii pe probe au fost un aspect secundar. În parcul de service echipa tehnică Colina Motorsport a reuşit remedierea defecţiunii aşa că am continuat raliul însă fără să atacăm deoarece aveam deja o întârziere considerabilă şi, prin prisma economiei campionatului, un loc trei era foarte bun. Raliul a fost unul pe alocuri prea rapid, dovadă şi cele două probe anulate de organizatori pe motiv de viteză medie prea mare, însă probele sunt deosebit de interesante din punct de vedere al pilotajului. Atâta doar că sunt mult prea scurte… Per ansamblu rezultatul ne mulţumeste, însă el nu ar fi fost posibil fără intervenţia salutară a echipei tehnice. Ne revedem la Tulcea, la prima provocare a macadamului!” a concluzionat Edwin Keleti, cu entuziasmul caracteristic.

Alex Filip_Timis Rally

Campionii categoriei 2WD din 2012 şi lideri după prima etapă din 2013, Alexandru Filip şi Bogdan Iancu au avut un parcurs strategic, cu un ritm alert în prima zi de concurs şi cu o zi secundă în care nu au mai forţat, conservându-şi avantajul pe care îl câştigaseră deja. Strategia a dat roadele aşteptate iar echipajul şi-a trecut în cont cel de-al doilea succes din acest sezon. “Am pornit către Timiş Rally cu gândul la o nouă victorie în categoria 2WD, dar şi cu dorinţa de a ne afla din nou în top 10 general. Am reuşit aceste obective de etapă şi mă bucur că am găsit un setup bun al maşinii de concurs, lucru care îmi dă încredere. Am făcut o cursă bazată pe atac la început şi am sfârşit-o mizând pe cartea constanţei şi eficienţei, neasumându-mi riscuri pe porţiunile foarte alunecoase ale traseului. Mulţumesc partenerilor nostri cu sprijinul cărora mă pot afla la start şi, de asemenea, echipei tehnice care mi-a pus la dispoziţie o maşină care a funcţionat perfect.

Octavian Tirnovean_Timis Rally

Cel mai tânăr echipaj al echipei BCR Leasing Rally Team, Octavian Tîrnovean/ Alexandru Popidan, a reuşit să încheie cea de a doua etapă a sezonului pe un loc 4 în Cupa Dacia şi pe un loc 5 la clasă, în ciuda incidentului din prima zi a competiţiei – „Deşi am început raliul cu un scop clar, speranţele ne-au fost spulberate pe PS2 în urma unei mici ieşiri în decor în urma căreia am pierdut peste 2 minute. Am reuşit totuşi să continuăm raliul şi după vizita din parcul de service unde baieţii de la Colina Motorsport, cărora doresc să le mulţumesc şi pe această cale pentru sprijinul acordat, au pus maşina din nou la punct, pentru noi a început cursa de recuperare. Am reuşit să recuperăm o parte bună din timpul pierdut şi am terminat pe locul 4 la Cupă. Deşi nu este nici pe departe rezultatul dorit, aşteptăm primul macadam din acest an ca să ne luăm revanşa. Colaborarea cu navigatorul meu, Alex Popidan, a decurs excelent şi la Timiş, iar baieţii din asistenţă au fost extraordinari. Doresc, de asemenea, să îi felicit pe Alex, Vali si Edi, dar şi pe ceilalţi concurenţi.” – Octavian Tîrnovean.

 

Alexandru Piţigoi – Director General Colina Motorsport şi managerul echipei BCR Leasing Rally Team a declarat: “A fost un raliu mai slab decât ne-am fi dorit, fiind puşi în dificultate de problemele tehnice la cele două maşini Mitsubishi. De multă vreme nu am mai avut o cursă cu atât de multe probleme tehnice, dar luând acest lucru în considerare, chiar dacă nu sunt mulţumit de modul în care au decurs lucrurile pentru noi, rezultatele finale sunt extrem de valoroase. La nivel general, aş remarca competiţia foarte puternică de la Timiş Rally, cu diferenţe foarte mici de timpi între primii clasaţi. Din acest motiv, cea mai mică problemă putea practic “scoate din cărţi” orice echipaj.  Aşa li s-a întâmplat lui Vali şi lui Edi care au pierdut timpi din motive tehnice, ce nu au putut fi recuperaţi până la final.”

 

Următoarea etapă a Campionatului Naţional de Raliuri  Dunlop 2013, Raliu Deltei Tulcea, se va desfăşura pe macadam, în perioada 31 mai – 1 iunie.