MP al Malaeziei din punct de vedere al pneurilor

În Malaezia nu se pune problema dacă plouă ci mai degrabă când plouă. Astăzi, în prima parte a zilei, s-au înregistrat temperaturi de peste 35 grade Celsius, urmate de o ploaie torenţială, iar buletinul meteo se anunţă similar pentru următoarele zile.

 

Din acest motiv, mai mult ca sigur, pneurile Pirelli de ploaie şi cele intermediare îşi vor face debutul în Formula 1 pe circuitul de la Sepang, Malaezia, un circuit inaugurat în 1999.

 

Vineri, în premieră, toate echipele vor avea posibilitatea să testeze versiunea experimentală a pneurilor de compoziţie hard (dură). Vor fi disponibile câte două seturi de anvelope pentru fiecare monopost, în sesiunile de antrenamente libere, urmând ca fiecare echipă să evalueze comportamentul noului tip de anvelope în condiţiile dure din Malaezia.

 

Numărul de pneuri alocat fiecărei echipe pe parcursul unui weekend de cursă nu va fi afectat de acest lucru.

PNEURILE

 

Versiunile hard şi soft ale anvelopelor Pirelli, la fel ca în Australia, reprezintă opţiunea principală, respectiv secundară, în Marele Premiu al Malaeziei. Ţinând însă cont de particularităţile meteorologice ale acestei zone, sunt şanse foarte mari ca echipele să folosească, în premieră, anvelopele de ploaie şi intermediare.

 

Pneurile intermediare se disting prin logo-ul Pirelli scris cu albastru deschis, dar şi prin profilul marcat de nervuri , canale pentru evacuarea apei, pe toată suprafaţa pneului.

 

Pneurile de ploaie, cu logo-ul Pirelli scris cu portocaliu, au un profil cu design asimetric, iar canalele sunt mai dese spre marginea anvelopei în timp ce un canal central şi alte două canale mai subţiri din interior ajută eficient la dispersarea apei.

 

Cantitatea de apă dispersată variază în funcţie de adâncimea profilului. Nervurile pneurilor intermediare au o adâncime de trei milimetri, ceea ce înseamnă că sunt eficiente pe o suprafaţă acoperită cu o peliculă de apă cu o înălţime maximă de doi milimetri.

 

Dacă pelicula este mai groasă de doi milimetri, este necesară echiparea monoposturilor cu pneuri de ploaie. Momentul în care ar trebui schimbate pneurile intermediare cu cele de ploaie şi viceversa va fi destul de dificil de găsit şi, cu siguranţă, va juca un rol crucial în alegerea strategiilor fiecărei echipe în Malaezia.

 

Pneurile de ploaie au un profil cu o adâncime de cinci milimetri şi se comportă excelent pe o pistă acoperită de un strat de apă de până la cinci milimetri. Dacă stratul de apă este mai mare există riscul de acvaplanare. Fiecare anvelopă Pirelli de ploaie poate dispersa până la  60 de litri de apă pe secundă la o viteză de 300 km/h, ceea ce înseamnă că un monopost de Formula 1 reuşeşte să disperseze aproximativ 240 litri pe secundă la viteza maximă.

 

Ca o comparaţie, pneurile intermediare dispersează 20 litri pe secundă, iar o anvelopă pentru o maşină de serie reuşeste să disperseze doar 10 litri pe secundă, dar la o viteză mult mai mică.

CIRCUITUL

 

Circuitul din Malaezia este complet diferit de cel pe care s-a desfaşurat Marele Premiu al Australiei, prima etapă din sezonul 2011, datorită temperaturilor şi umidităţii extrem de ridicate, în combinaţie cu suprafaţa foarte abrazivă a asfaltului. Din aceste motive, sunt de aşteptat trei sau chiar patru opriri la boxe în timpul cursei.

 

Circuitul din Sepang are o lungime de 5,543 kilometri şi va fi parcurs de 56 de ori, lungimea totală a cursei fiind de 310,408 kilometri. Este cunoscut faptul că circuitul solicită foarte tare pneurile, lucru evident, de altfel, încă de la prima zona de frânare, aflată la intrarea în primul viraj.

 

Al doilea viraj este şi mai solicitant. Denivelările suprafeţei şi suspensiile rigide duc la ridicarea roţii din interior de pe asfalt, ceea ce înseamnă că toată încărcătura ajunge pe roata faţă din exterior.

 

Seria de viraje strânse, din prima parte a circuitului, este urmată de un viraj larg de dreapta care se abordează, de obicei, cu aproximativ 250km/h, ceea ce duce la un comportament subvirator al monopostului, obligându-l pe pilot să corecteze traiectoria din volan. Pneul stânga faţă este supus unei încărcări verticale de 830 kilograme.

 

În afara celor două linii drepte, separate în mod neobişnuit de un ac de păr, mai există şi o succesiune de viraje foarte rapide care aplică o acceleraţie laterală mai mare de 3G asupra monopostului şi a pneurilor. Astfel, temperatura anvelopei din stânga-spate creşte gradual până la un maxim de 150 de grade în momentul accelerării la ieşirea din viraj. Faimosul ac de păr dintre cele două linii drepte solicită foarte tare pneurile, deoarece combină, în acelaşi timp, frânarea, virarea şi accelerarea.

 

DIRECTORUL PIRELLI MOTORSPORT SPUNE:

 

Paul Hembery: „Lucrurile au mers foarte bine pentru noi în Australia, însă acum ne aşteaptă o cursă complet diferită. Unul dintre puţinele lucruri de care poţi fi sigur în Malaezia este că după amiaza plouă foarte tare şi, din acest motiv, ne aşteptăm ca pneurile noastre de ploaie să joace un rol esenţial în desfăşurarea cursei. Pneurile hard sunt foarte potrivite pentru condiţii de asfalt uscat, deoarece temperatura este mult mai ridicată aici decât în Australia. Ţinând cont de suprafaţa abrazivă a circuitului de la Sepang şi de temperaturile incendiare, mă aştept să vedem mai multe opriri la boxe de data aceasta: trei sau chiar patru, în cazul în care echipele vor trebui să treacă şi pe pneuri intermediare sau de ploaie, ceea ce este foarte probabil. Echipele vor avea ocazia să încerce în timpul sesiunii de teste de vineri şi noua compoziţie a pneurilor hard. Acestea reprezintă o abordare nouă a compoziţiei anvelopelor noastre, aşa că aşteptăm cu interes să vedem reacţia echipelor. Sunt pneuri care rezistă la o distanţă parcursă ceva mai mare, dar care au fost dezvoltate pornind tot de la dorinţa de a oferi un spectacol cat mai captivant şi interesant pentru public”.