Noile pneuri Pirelli de compozitie hard vor debuta in Spania

După cursa de pe Istanbul Park, unul dintre cele mai rar folosite circuite din calendarul competiţional, Pirelli va ajunge, în acest sfârşit de săptămâna, pe Circuit de Catalunya, unul din cele mai aglomerate circuite pe parcusul unui sezon competiţional. Circuitul este folosit foarte mult pentru sesiunile de teste, pneurile PZero fiind deja testate aici de patru ori: o dată anul trecut, într-o sesiune privată de teste, de două ori în acest an, în sesiunile oficiale, şi încă o dată luna trecută, într-o sesiune privată.

Atât Pirelli cât şi echipele implicate în Formula 1 au adunat foarte multe date despre circuitul de la Barcelona, ideal pentru o sesiune completă de teste datorită caracteristicilor sale – viraje tehnice şi rapide alternate cu porţiuni de viteză. Un alt avantaj major este vremea bună pe tot parcursul anului.

 

Totuşi, la una dintre ultimele sesiuni de teste pentru Pirelli, în luna martie a acestui an, vremea a fost rece şi chiar a plouat torenţial. În acest weekend, temperaturile vor fi cu totul altele, iar condiţiile se anunţă ideale pentru debutul pneurilor PZero Argintii (de compozitţe hard). Această compoziţie a fost testată de toate echipele în sesiunea de antrenamente libere de vineri din Turcia, dar şi în sesiunile de teste private de la Barcelona, în care Pirelli a folosit monopostul Toyota TF109.

 

Noul tip de anvelope este ceva mai rezistent, diferenţa dintre pneurile soft şi hard în ceea ce priveşte numârul de tururi parcurse fiind, astfel, şi mai mare, ceea ce le dă oportunitatea echipelor să aleagă strategii mai agresive. Pneurile PZero Galbene (soft), care au fost folosite la fiecare cursă din acest sezon, sunt, şi la Barcelona, a doua opţiune pentru echipele din Campionatul Mondial de Formula 1.

 

Paul Hembery directorul Pirelli motorsport: Am anunţat încă de la începutul anului că vom introduce compoziţii noi ale pneurilor dacă acestea vor aduce un beneficiu acestui sport. Aici, la Barcelona, avem ocazia să demonstrăm că am reuşit acest lucru. Noul tip de anvelope hard, îndelung testate, sunt şi mai rezistente. Nu sunt diferenţe uriaşe faţă de pneurile de compoziţie hard folosite în prima parte a sezonului, însă diferenţele între această compoziţie şi pneurile soft sunt ceva mai mari, ceea ce va face lucrurile şi mai interesante în timpul cursei, pentru că fiecare echipă are acum posibilitatea de a alege între şi mai multe strategii posibile. La Barcelona, ţinând cont de informaţiile adunate în timpul testelor, ne aşteptăm la trei opriri la boxe pentru fiecare maşina. Timpul de intrare şi iesire de la boxe este mai mare decât în Turcia şi cred că şi acesta este un factor care va influenţa strategia finală a fiecărei echipe”.

 

Jaime Alguersuari (Toro Rosso): Cunoaştem foarte bine Circuit de Catalunya pentru că sunt foarte multe sesiuni de teste programate aici. Totuşi, anul acesta situaţia va fi puţin diferită în ceea ce priveşte pneurile pentru că va fi mult mai cald decât în timpul ultimelor sesiuni de teste efectuate aici. În timpul testelor din aceasta iarnă, pneurile nu au fost folosite niciodată la temperatura optimă, dar am putut să ne facem o idee în ceea ce priveşte durabilitatea lor. Al treilea sector cronometrat al circuitului este decisiv pentru stabilirea unui timp bun şi, totodată, locul unde comportamentul pneurilor va juca un rol vital. Aceasta parte a circuitului solicită la maximum pneurile. Virajul 12 este unul dintre cele mai solicitante şi aici poţi să simţi, efectiv, cum lucrează pneurile. De asemenea, ieşirea din ultimul viraj va fi foarte interesantă din punctul de vedere al pneurilor, datorită forţelor mari pe care trebuie să le suporte monopostul. În calificări este foarte important să-ţi aduci pneurile la temperatura optimă, pentru că nu ai la dispoziţie decât un tur pentru a stabili cel mai bun timp. Asta dacă vrei să-ţi păstrezi pneurile cât mai proaspete pentru cursă.

 

DATELE TEHNICE PENTRU ALEGEREA PNEURILOR:

 

*   Barcelona este un circuit care solicită în special pneul stânga faţă, datorită numărului mare de viraje de dreapta. Sunt 16 viraje pe circuitul lung de 4,655 km care găzduieşte Marele Premiu al Spaniei din 1991.

 

*   Se aşteaptă ca în acest weekend să fie uscat şi cald, cu temperaturi aproximative de 22 grade Celsius. Doar patru echipe – Ferrari, McLaren, Mercedes si Williams, au testat pneurile Pirelli de ploaie aici la Barcelona, în ultima zi a testelor din luna martie.  

 

*   Cel mai mare număr de opriri la boxe în timpul Marelui Premiu al Spaniei a fost inregistrat în 1995. În total, s-au facut 59 de opriri, adică o medie de 2,3 opriri per pilot. Cele mai puţine opriri, 7, au fost în 1992, ceea ce înseamnă o medie de doar 0,3 opriri per pilot.

 

 

ANVELOPELE DISPONIBILE PANA ACUM:

 

  Super Soft Soft Medium Hard
Australia   A doua optiune   Prima optiune
Malaysia   A doua optiune   Prima optiune
China   A doua optiune   Prima optiune
Turkey   A doua optiune   Prima optiune
Spain   A doua optiune   Prima optiune

 

 

PIRELLI  IN SPANIA:

 

*   Pirelli are o prezenţă activă în Spania încă din 1924. Pirelli a cumparat prima fabrică în Manresa, în apropiere de Barcelona, care a devenit una dintre cele mai moderne din Europa. În prezent, aceasta este recunoscută ca numărul 1 în servicii logistice printre companiile de pneuri din Spania.

 

*   Pirelli este pe locul 2 în Spania în ceea ce priveşte numărul de anvelope vândute şi în reconoscibilitatea mărcii. La capitolul anvelope pentru motociclete, Pirelli este lider de vanzări pe piaţa din Spania.

 

*  Spania este una dintre ţările cele mai active în motorsport. Cu două curse de Formula 1 şi patru curse internaţionale de motociclete, Spania este una din pieţele foarte importante pentru Pirelli. În plus, compania italiană este implicată şi în Campionatul Spaniol de Raliuri.