Raliul Portugaliei – Latvala conduce dupa prima zi

Ieri s-a dat startul in cea de-a patra runda din campionatul mondial de raliuri editia 2012. Actorii din WRC au pornit in Raliul Portugaliei in aplauzele a zeci de mii de fani prezenti la SuperSpeciala de 3.27km pe strazile capitalei Lisabona, proba transmisa in direct la televiziunea nationala din Portugalia. Prezenta in numar atat de mare a fanilor era un lucru de asteptat, dupa ce in weekend-ul care trecuse aproximativ 100.000 de fani au fost prezenti la Fafe Rally Sprint.

Tot Petter Solberg, cel care a castigat si Fafe Rally Sprint, avea sa isi adjudece SuperSpeciala de deschidere a raliului, fiind mai rapid cu doar +0.1s fata de Loeb. Au fost urmati de colegii lor Latvala si Hirvonen care au terminat proba in aceeasi zecime de secunda. Solberg si-a pastrat ritmul bun si a reusit sa opreasca primul cronometrul si pe cea de-a doua proba speciala, fiind urmat de coechipierul sau Latvala. Loeb a cazut pe trei si era urmat indeaproape de Hirvonen.

 

Speciala cu numarul 3 a incheiat prematur raliul pentru Sebastien Loeb, dupa ce acesta se pare ca nu a ascultat dictarea lui Daniel Elena, cel putin asa declara Yves Matton seful de echipa al celor de la Citroen. Dupa o cocoasa urmata de un viraj la dreapta, Loeb a virat stanga si se pare ca l-ar fi furat drumul care vira usor stanga inainte de a ajunge in varful cocoasei. Au urmat o serie de tonouri pentru Citroen-ul DS3 WRC, care a iesit cu rollcage-ul indoit dupa aceasta incursiune a lui Loeb in decor. Drept urmare echipajul a trebuit sa paraseasca competitia, orice fel de avarie la rollcage nepermitand continuarea raliului. 

PS3 a fost adjudecata de Latvala care cu aceasta ocazie si-a si devansat coechipierul, iar Hirvonen si-a pastrat pozitia a treia mostenita in urma abandonului lui Loeb.

 

Ziua s-a incheiat cu speciala 4 Ourique, in lungime de 11.1km castigata de Ott Tanak, fiind secondat de Hirvonen. Cu toate acestea Latvala si-a pastrat prima pozitie la finalul zilei, fiind urmat de Solberg, iar Hirvonen a redus din ecart ajungand la +5.0s fata de lider, dupa 38.85km parcursi. 

 

Rezultate dupa ziua I:

1.

J. LATVALA

25:04.6

2.

P. SOLBERG

+2.6

3.

M. HIRVONEN

+5.0

4.

O. TÄNAK

+15.7

5.

T. NEUVILLE

+34.0

6.

M. ØSTBERG

+53.3

7.

E. NOVIKOV

+1:02.9

8.

J. KETOMAA

+1:15.0

9.

H. PADDON

+1:39.6

10.

D. KUIPERS

+1:47.1