Racheta ruseasca Novikov a explodat in a treia zi a Raliului Monte Carlo

Pilotul echipei Qatar M-Sport, Evgeny Novikov, a fost de neoprit in penultima zi a legendarului raliu de la Monte Carlo. Rusul a reusit sa isi faca loc printre numele grele din WRC, urcand vineri pana pe locul al treilea in clasamentul general. Novikov a fost setat pe “Maximum atac” asa cum declara chiar el, si strategia a dat roade, el reusind vineri sa recupereze peste 16 secunde, timp care-l propulseaza dupa PS 12  in fata lui Dani Sordo. Novikov a declarat: Am avut o zi buna si sunt foarte incantat de clasarea noastra. Sambata mai avem 5 probe speciale si sper sa avem parte de o vreme buna, dar pe moment sunt bucuros. Stiu ca acesta este doar al doilea an pentru mine in WRC si ma descurc destul de bine, sincer, nu pot explica parcursul bun. Sunt aici sa ma lupt si sa obtin rezultate foarte bune, iar acest lucru incerc sa-l fac in fiecare raliu“.

Novikov Monte 2013

Campionul in exercitiu, Sebastien Loeb,  si-a marit avantajul la 1:47s in fata pilotului echipei Volkswagen, Sebastien Ogier. Prima proba speciala a zilei de vineri a debutat la Saint Jean en Royans, traseul avand o distanta de 20 de km si fiind acoperit de zapada. Incantat sa abordeze virajele rapide de pe platoul Vercours, Sebastien Loeb a fortat, reusind sa castige aceasta proba speciala. El declara: A fost fara indoiala cea mai frumoasa proba speciala a acestui raliu. Ceata s-a ridicat si am putut sa ne bucuram de privelistea fantastica oferita de soare. Cand traseul este mai lat si-ti ofera o linie dreapta, poti sa pilotezi bucuros. Nu m-am asumat niciun risc inutil, dar mi-a placut foarte mult sa concurez pe aceasta proba“.

WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2013

In tabara celor de la Volkswagen, Sebastien Ogier isi mentine pozitia secunda in clasamentul general, chiar daca ecartul fata de Sebastien Loeb s-a marit. Din nou VW Motorsport demonstreaza pe parcursul acestor 3 zile ca detin o masina competitiva, reusind pana la acest moment sa fie un rival serios in Campionatul Mondial de Raliuri. La sfarsitul zilei, Sebastien Ogier a declarat: Conditiile meteorologice ne-au pus mai multe probleme decat in zilele precedente. Pe PS 11, ne-am confruntat cu o schimbare constanta a suprafetei de rulare, iar portiunile rapide de pe Sisteron au fost foarte imprevizibile. Nu ne-am asumat niciun risc, dar din pacate am pierdut destul de mult timp intr-un ac de par“.

 Rally Monte Carlo 2013

Dani Sordo, in schimb, n-a avut parte de o zi atat de buna, spaniolul reusind sa piarda locul al treilea in fata rusului Evegeny Novikov. Chiar daca a fortat ca sa-si pastreze locul pe podium, in clasamentul general, Sordo a avut parte de doua greseli, care-l fac pe spaniol sa fie la 2 secunde in spatele lui Novikov. Sordo a declarat la sfarsitul zilei: pe prima proba speciala am lovit un mal de zapada si pierdut aproape 10 secunde, dar a fost suficient ca Evgeny sa micsoreze ecartulPe ultima proba speciala am gresit din nou si Novikov a trecut in fata noastra. Ecartul este mic, deci am sa ma lupt sa revin sambata pe pozitia a treia“.

 WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2013

Ziua n-a fost mai buna nici pentru Mikko Hirvonen, chiar daca a reusit un timp bun pe proba speciala Saint Nazaire le Desert, sosind al treilea la o distanta de doar 3,4 secunde. Finlandezul, in ciuda eforturilor sale, cade pe pozitia a sasea, in spatele pilotului echipei Volkswagen, Jari-Matti Latvala. Hirvonen a declarat: Pe primele doua probe speciale, am mers chiar bine, dar pe Sisteron, a fost un chin. Nu am putut mentine ritmul si nu am avut destula incredere in pneurile mixte. Sper sa reusesc sa trec de Latvala sambata“.

 Rally Monte Carlo 2013

Al doilea pilot al echipei VW, Jari-Matti Latvala, termina a treia zi a legendarului raliu pe pozitia a 5-a, urcand o pozitie in fata lui Mikko Hirvonen. Dupa cele 3 probe speciale, Latvala a concluzionat: setarile aduse masinii au fost bune pentru mine, am reusit sa-mi stabilesc ritmul am avut mai multa incredere in Polo R WRC. Niciodata nu am avut rezultate bune la Monte Carlo, asa ca scopul meu este sa termin acest raliu. Sunt multumit de evolutia noastra, dar nu trebuie sa ne grabim“.

 

Ziua a patra a Raliului Monte Carlo, incepe la ora 15 (ora locala) cu probele speciale de la Moulinet, la Bollene Vesubie, precum si faimosul traseu de la Col de Turini. Omul de urmarit este pilotul echipei Qatar M- Sport, Evegeny Novikov, care dupa cele 3 zile pare de neoprit. Totusi ecartul mic dintre Novikov si Dani Sordo, de doar 1.7s secunde, ne garanteaza o lupta mai mult decat interesanta.

 

Clasament general provizoriu dupa ziua a treia:

 

1

S. LOEB

4:16:41.9

2

S. OGIER

+1:47.4

3

E. NOVIKOV

+3:19.9

4

D. SORDO

+3:21.6

5

J. LATVALA

+4:04.9

6

M. HIRVONEN

+4:19.1

7

J. HANNINEN

+5:15.5

8

M. OSTBERG

+6:18.2

9

B. BOUFFIER

+8:20.7

10

M. PROKOP

+18:48.8