Avancronica Raliul Turciei 2010

Dupa etapa controversata din Iordania, pilotii din World Rally Championship sunt pregatiti sa reia lupta in raliul Turciei ce va avea loc intre 15 si 18 aprilie.

Avand parcul de service in cartierul Pendik din Istanbul, raliul va oferi pilotiilor probe speciale de viteza pe o suprafata de macadam, plus o proba super speciala de asfalt aflata in apropierea malului raului Bosfor in Kadikoy.

Turcia a fost mereu in prim plan in WRC inca din 2003, iar anul acesta va avea noi rute si locatii atat pentru echipe cat si pentru piloti. In anii precedenti raliul Turciei cuprindea un traseu dificil de munte situat in statiunea Kemer, etapa find mutata la 700 de km nord de Istanbul.

Cel mai mare si important oras cultural din Turcia va da startul joi seara in piata Sultanahmet, aflata in apropiere de Moscheea Albastra , locatie unde se poate ajunge numai cu ferryboat-ul, strabatand raul Bosfor, iar parcul de service este situat in Pendik.

Cu toate ca cele 23 de probe speciale ce vor gazdui raliul Turciei sunt noi in WRC, ele au mai gazduit etape din Campionatul European de Raliuri precum si Campionatul Intercontinental de Raliuri. Probele speciale sunt caracterizate ca find foarte largi, foarte rapide cu sectiuni bine amenajate de macadam.

In trecut, raliul Turciei a fost supus constant la modificari meteorologice, de la soare arzator, la ploi torentiale si chiar ceata foarte deasa. Mutarea raliului catre nord este asteptata sa conduca la o vreme mult mai stabila, cu toate ca multe trasee se desfasoara in paduri, care au fost puternic afectate iarna trecuta, facand unele portiuni impracticabile acum o luna.

Avand temperaturi de peste 15 grade celsius in ultimele saptamani, suprafata multor probe speciale va ramane totusi mai putin afectata de iarna grea, ceea ce inseamna ca tacticiile din raliul Iordaniei vor conta un pic mai putin.

Cine va castiga raliul Turciei?

Sebastien Loeb, de sase ori campion mondial, conduce clasamentul general al pilotiilor dupa 3 etape. Dupa victorii in Mexic si Iordania, pilotul echipei Citroen va incerca o a treia sa victorie. Totusi, raliul Turciei a adus si momente bune dar si momente nefericite pentru pilotul in varsta de 36 de ani.

Loeb a castigat in 2004 si a repetat performanta anul urmator, dar in 2006 a fost absent dupa ce a cazut de pe bicicleta sa la antrenamente, fracturandu-si umarul. In 2008 nu a reusit o performanta mai buna de locul al treilea, find fortat sa plece primul pe probele speciale curatand astfel drumul pentru Mikko Hirvonen si Jari-Matti Latvala, care au ocupat primele pozitii.

Loeb a afirmat ca victoria sa in Iordania a mai ridicat din presiunea pe care acesta o simtea. Avansul sau fata de Latvala este de 25 de puncte, tot atatea puncte acordate si ocupantului primei pozitii intr-un raliu. Asta inseamna ca daca Loeb va avea ghinion in Turcia, tot nu poate fi depasit in clasamentul general.Dani Sordo a recunoscut ca se afla sub presiune pentru a obtine o clasare cat mai puna, dupa abandonul din raliul Mexicului. Locul al 4-lea in Iordania nu este pozitia pe care si-ar fi dorit-o, dar totusi este bucuros ca a reusit sa aduca masina intacta la sfarsitul raliului.

Hirvonen stie ca trebuie sa castige in Turcia pentru a-l prinde pe Loeb si pentru a ramane in carti pentru titlu. A castigat raliul Turciei in 2008 si are nevoie de un rezultat similar, nu doar pentru a-l ataca pe Loeb la titlu, dar si pentru a trece in fata lui Latvala, care se afla la 6 puncte in fata finlandezului.

Henning Solberg a reusit un podium in Turcia in 2006, reusind cu Peugeot-ul 307 un loc trei. Norvegianul este pregatit acum cu un Ford Focus si continua sa-si imbunatateasca performantele, find clasat pe locul al 7-lea in clasamentul general. Fratele sau mai mic Petter, care se afla la volanul unui Citroen C4 WRC, va incerca a treia clasare pe podium in sezonul 2010 dinWRC.

Sebastien Ogier, care il are coechipier pe fostul campion din Formula 1, Kimi Raikkonen, se va lupta si el pentru un loc pe podium cu Citroen-ul C4 WRC, dupa un raliu frustrant in Iordania, cand francezul a trebuit sa intre primul pe probele speciale pentru a curata traseul pentru Sebastien Loeb. Acest lucru a cauzat retrogradarea de pe primele pozitii pana pe locul al 6-lea, in spatele britanicului Matthew Wilson.

Raliul Turciei marcheaza intoarcerea lui Ken Block alaturi de echipa sa Monster World Rally Team. Americanul, care a dobandit faima in toata lumea dupa filmuletele sale incredibile de pilotaj inca mai are mult de invatat pana se va adapta la modul riguros de pilotaj pe o masina de WRC.

Acest raliu va fi mereu comemorat ca find ultimul raliu pe care Colin McRae a pilotat inainte de moarte sa intr-un accident de elicopter. Legendarul scotian a abandonat atunci, dupa ce masina sa, un Citroen Xsara WRC a suferit o problema la alternator.

Pneuri

Toate cele 43 de echipe care sunt programate sa ia startul la raliul Turciei vor folosi pneuri Pirelli Scorpion pentru macadam, care sunt disponibile doar intr-o compozitie dura. Alaturi de aceste echipe vor fi prezente si pneurile Pirelli Star care vor echipa 5 piloti, acestia pilotand pe Mitsubishi Lancer Evolution Xs.

Toate informatiile referitoare la probe, harti, lista celor inscrisi, le puteti gasi pe site-ul oficial http://www.rallyofturkey.org/

FOTO: panoramio.com; fia.com