Bucurii si suparari dupa prima zi a Raliului Monte Carlo

Cei de la Citroen nu se dezmint si continua parcursul bun din sezonul trecut, reusind sa incheie prima zi a Raliului Monte Carlo pe primul loc prin omul similar cu Citroen, Sebastien Loeb. Dupa primele patru probe speciale Sebastien Loeb si Daniel Elena au reusit sa puna un avans considerabil in fata celor de la Volkswagen, Sebastien Ogier obtinand al doilea timp, la peste un minut in spatele pilotului echipei Citroen. Cele 73 de echipaje au luat parte la probele speciale precum La Moulinau, Antragues, Burzet si Saint Martial, care au facut legendar acest raliu. 

WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2013

Sebastien Loeb, a afirmat dupa primele probe speciale: Nu stiam la ce sa ma astept a fost prima proba de 25 de km, desfasurata pe macadam si nu eram sigur daca vor rezista. Pneurile fata erau destul de uzate, dar am reusit sa stabilesc un timp bun pe a treia proba speciala“.

 

Mikko Hirvonen si Dani Sordo, pilotii pe care se va baza Citroen in aceasta stagiune sa castige cel de-al noualea titlu la constructori, au reusit sa termine prima zi, cu al treilea , respectiv, al patrulea timp.

 WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2013

Avand al treilea timp, la jumatatea primei zile, Dani Sordo s-a aratat entuziasmat de progresul sau, acesta declarand: am avut putine emotii inainte de start, m-am simtit ca si cum aveam sa pilotez pe prima proba speciala a carierei mele”. Tot el adauga: “in final totul a fost ok si in ciuda conditiilor meteorologice nefavorabile am pilotat bine. Suntem putin in spatele lui Loeb, dar sunt bucuros de acest parcurs“.

 

Mikko Hirvonen in schimb, a fost mai circumspect, afirmand:Nu a fost cel mai bun start pentru noi, am fost mult prea prudent. Sper sa fie mai bine si sa stabilim timpi mai rapizi“.

 

Volkswagen Motorsport a debutat cu dreptul, putem spune, in WRC Sebastien Ogier reusind sa semneze scratc-ul pe prima speciala si sa termine ziua cu al doilea timp. Acest rezultat da sperante constructorului german sa obtina o pozitie fruntasa in clasamentul general.

 Rally Monte Carlo 2013

Jost Capito, directorul Volkswagen Motorsport a declarat : este primul raliu cu Polo R WRC si suntem foarte incantati de acest rezultat, dar trebuie sa ramanem realisti. Pozitia a doua, respectiv a cincea, prin Ogier si Latvala dupa prima zi ne depaseste asteptarile“.

 

Sebastien Ogier a declarat:Este un start foarte bun pentru noi la Monte Carlo si sunt foarte bucuros, dar totusi deocamdata nu reprezinta foarte mult. Mai avem mult de parcurs si ne asteapta probe speciale dificile. Am condus in ritmul meu si am fost surprins de timpii mei. Este extrem de greu sa pilotezi in aceste conditii, iar alegerea pneurilor are o importanta majora in acest raliu”.

 Rally Monte Carlo 2013

Jari-Matti Latvala, clasat pe pozitia a 5-a s-a aratat dezamagit de parcursul sau :am supravietuit primei zile a acestui raliu imprevizibil, iar acest lucru este cel mai important“. Finlandezul adauga: “Prima proba speciala a pus categoric presiunea pe pneuri si a trebuit sa le schimbam pe a doua proba. Am avut o problema si nu am ajuns la timp la start, acumuland astfel o penalizare de 30 de secunde. Pe ultima proba speciala am avut o pana si am pierdut mult timp. Inca nu mi-am gasit un ritm bun, dar pe parcurs speram intr-o evolutie mai buna“.

 

Prima victima a acestui raliu este, pilotul echipei Qatar M-Sport, Thierry Neuville, care a abandonat pe ultima proba speciala a primei zile, iesind in decor la volanul Fordului Fiesta RS WRC.

Qatar M-sport

Nemultumirile din prima zi au venit in principal pe fondul problemelor cronometrarii, timpii afisati pe speciala a treia fiind total eronati, starnind furia echipelor. Vechea firma de cromnometrare Stage One Technology (S1T) a fost inlocuita in acest an cu firma spaniola Sistemas Integrales de Telecomunicacion (SIT). De asemenea timpii intermediari au lipsit in totalitate pe intreaga durata a zilei, iar GPS-ul instalat pe masina lui Loeb a aratat ca acesta se oprise pe speciala 1.  

 

Este imposibil sa lucram in aceste conditii.” declara Matton directorul Citroen Racing. Jost Capito, directorul VW Motorsport si-a exprimat si el indignarea: “Este complet inacceptabil ceea ce s-a intamplat astazi.

 

Oficialii SIT si FIA au spus ca vor analiza ceea ce s-a intamplat si vor face o declaratie ulterior.

 

Clasament dupa prima zi :

1

S. LOEB

1:39:49.0

2

S. OGIER

+1:20.3

3

M. HIRVONEN

+1:46.7

4

D. SORDO

+2:01.2

5

J. LATVALA

+2:32.2

6

E. NOVIKOV

+2:50.6

7

M. OSTBERG

+4:45.1

8

B. BOUFFIER

+2:57.1

9

J. HANNINEN

+3:03.5

10

M. PROKOP

+7:11.3

One thought on “Bucurii si suparari dupa prima zi a Raliului Monte Carlo”

  1. Jost Capito este experimentat in lumea WRC-urilor. Daca va face aceeasi treaba ca si la Ford, VW vor avea toate sansele sa ocupe locul doi in ierarhia constructorilor la finalul acestui an. NU! N-am fost rau! Daca vroiam sa fiu rau spuneam ca se vor clasa penultimii in ierarhia constructorilor 😛

Comments are closed.