Hate it or love it

Raliul Monte Carlo nu s-a dezmintit nici in acest an, asteptandu-si protagonistii in cea de-a 81 editie, cu o vreme nebuna. Zapada, gheata, asfalt uscat, ceata, soare, ploaie torentiala sunt conditiile meteo cu care pilotii s-au confruntat pe parcursul celor patru zile ale raliului, fapt care a facut din editia 2013 a Raliului Monte Carlo una dintre cele mai grele editii ale acestui raliu din ultimul deceniu.   

WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2013

Pentru nonuplul campion mondial, Sebastien Loeb, aceasta editie a raliului Monte Carlo a reprezentat cea de-a saptea sa victorie dupa victoriile din 2003, 2004, 2005 (cu Citroen Xsara WRC), 2007, 2008(cu Citroen C4 WRC) si 2012 (cu Citroen DS3 WRC).  Loeb a transat repede lupta din acest an pentru victorie chiar din prima zi, instalandu-se la conducerea clasamentului dupa doar patru speciale ale zilei, cu un ecart de peste 1 minut in fata urmaritorilor. Urmatoarele trei zile acesta nu a facut decat sa isi conserve avantajul neriscand absolut nimic prin adoptarea unui ritm prudent datorita conditiilor inselatoare ale carosabilului. Ultima zi a raliului a fost de departe cea mai dificila zi a competitiei desfasurata pe 458 de kilometri de probe speciale, campionul mondial en-titre declarand: “Pur si simplu nu se putea pilota. A trebuit sa fac urme printr-un strat gros de noroi si in permanenta acvaplanam. Pe portiunile drepte nu puteai merge cu mai mult de 30 km/h, altfel pierdeai controlul si ieseai in decor.”    

WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2013

Cea de-a patra zi a raliului a fost atat de dificila incat nu mai putin de trei piloti, Evgeny Novikov, Jari-Matti Latvala si Juho Hanninen, au abandonat pe aceasi proba speciala 14, celebra Col du Turini. O proba atat de celebra incat organizatorii s-au vazut nevoiti sa anuleze ultimele doua probe ale raliului datorita motivelor de securitate datorate unui mix de vreme nefavorabila cu traficul spectatorilor din zona miticei probe, care a blocat ingustele drumuri.

VW Monte 2013

Proaspatul debutant in WRC, Volkswagen, a obtinut ce si-a propus sa termine raliul si chiar mai mult de atat, Sebastien Ogier aducand modelul Polo R WRC pe locul secund, si semnand scratch-ul pe doua speciale ale raliului, SS1 si SS5. Ogier declara la finalul competitiei: “Nu am fost niciodata atat de fericit pentru un loc doi asa cum am fost astazi. Faptul ca am obtinut podium la debutul cu Polo R WRC este nemaipomenit, mai ales ca dificilele conditii din acest an de la Monte – Carlo au fost unele dintre cele mai grele pe care eu le-am intalnit. Prima trecere pe Col de Turini a fost extrem de alunecoasa unde nu putei sa rulezi cu mai mult de 20 km/h. Trebuia doar sa ne chinuim sa tinem masina pe drum. SUnt foarte fericit ca pot sa rasplatesc echipa mea dupa munca asidua depusa anul trecut.

Ogier Monte 2013

Colegul sau de echipa Jari-Matti Latvala nu a fost atat de norocos, finlandezul abandonand pe Col de Turini: ” Sunt foarte dezamagit. Era mai multa zapada uda pe speciala decat am anticipat si am fost mult prea rapid inca de la inceput. Astfel am iesit in decor destul de tare.  O alta masina iesise in decor in acelasi loc si am intrat pe aceeasi trasa lasata, nu am putut sa mai fac nimic. Imi pare foarte rau pentru echipa mea ca nu am reusit sa le aduc un rezultat cu puncte.” 

 

Podiumul a fost incheiat de Dani Sordo revenit in acest an la Citroen, pe fondul faptului ca Loeb a anuntat ca nu va face o stagiune completa, iar Sordo va fi cel de-al doilea pilot in cadrul echipei alaturi de Mikko Hirvonen care a incheiat raliul in cea de-a patra pozitie si a adus puncte importante constructorului Citroen. Finlandezul s-a aratat si el extrem de ingrijorat dupa prima trecere pe Col de Turini; “A fost cea mai dificila trecere pe Col de Turini pe care am facut-o in viata mea. Era extrem de usor sa pierzi masina. Tot ce aveai de facut era sa astepti urmatorul zid si sa speri ca nimic nu se va strica la masina.

Bouffier Monte Carlo 2013

Si pentru ca atunci cand pentru unii merge prost unora le merge bine, in acest caz cel care a avut de castigat a fost francezul Bryan Bouffier care la volanul unui Citroen DS3 WRC a reusit sa termine raliul Monte – Carlo in pozitia a cincea asta dupa ce in urma cu o zi a fost aproape sa abandoneze. El a profitat de iesirea in decor a lui Novikov, Latvala si Hanninen, iar pe prima trecere pe Col de Turini a obtinut cel mai bun timp. “Nu a fost cea mai frumoasa proba din viata mea pentru ca a fost extrem de alunecoasa, dar am reusit un timp bun. Am stat numai pe mijlocul drumului fara sa fac nicio greseala.” concluziona francezul.      

Ostberg Monte 2013

Mads Ostberg a reusit sa pozitioneze cel mai bine un model Ford Fiesta RS WRC terminand pe pozitia a sasea, dupa ce pe parcursul raliului s-a confruntat cu o lipsa de incredere si cu o suspensie dreapta spate rupta in ultima zi.

 

Clasament final Raliul Monte- Carlo 2013:

 

1. Sébastien Loeb/Daniel Elena (F/MC), Citroën 5:18.57,2 hrs
2. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen + 1.38,9 min.
3. Dani Sordo/Carlos del Barrio (E/E), Citroën + 3.49,1 min.
4. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN/FIN), Citroën + 5.26,3 min.
5. Bryan Bouffier/Xavier Panseri (F/F), Citroën + 8.13,1 min.
6. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S), Ford + 12.03,7 min.
7. Martin Prokop/Michal Ernst (CZ/CZ), Ford + 23.27,3 min.
8. Sepp Wiegand/Frank Christian (D/D), Škoda + 29.34,5 min.

 

Raliul Monte – Carlo nu s-a dezmintit nici in acest an oferind participantilor cele mai dificile conditii meteo din ultimul deceniu al acestei etape. Sebastien Loeb a reusit o noua victorie cea cu numarul 77 a carierei sale si cea de-a saptea la Monte – Carlo. Fara doar si poate anuntul retragerii sale a aprins speranta rivalilor sai a unei coroane de campion, dar totodata si o noua speranta in randul multor fani ai WRC-ului care spera intr-o lupta plina de suspans pentru titlul din acest an. In ceea ce priveste “extraterestrul” Loeb fanilor nu le ramane altceva decat sa il iubeasca sau sa il urasca pentru rezultatele sale incontestabile.