Raliul Monte-Carlo 2013 – a 81-a editie

Este unul dintre cele mai celebre raliuri din lume si ca in fiecare an deschide sezonul competitional din WRC. Revenit in 2012 in calendarul WRC, dupa o absenta de trei ani, Raliul Monte-Carlo sarbatoreste in acest an cea de-a 81-a editie. Pentru piloti raliul reprezinta o adevarata provocare din pricina conditiilor meteo intalnite si a loteriei pneurilor, insa pentru fani raliul reprezinta un adevarat spectacol. Pneuri de diferite compozitii, cu cuie, fara, inguste, late, slick-uri, intermediare etc. sunt doar cele cateva din cauciucurile care vor face diferenta pe cele 18 probe speciale care insumeza in acest an 458 de kilometri, cu 28 mai multi fata de anul trecut.  

 Citroen DS3WRC 2013

Startul se va da miercuri 16 ianuarie ora 09.03 (ora locala) pilotii avand de parcurs doua speciale de cate doua ori, in total 135.4 kilometri. Joi sunt rezervate 6 probe concurentilor, vineri doar trei, iar sambata pilotii vor parcurge ultimele cinci probe ale raliului atunci cand trei speciale desfasurate pe intuneric, vor face deliciul spectatorilor. Valence va gazdui din nou parcul de service si va reprezenta centrul actiunii, primele 13 speciale urmand a se desfasura in apropiere. Pentru ultimele cinci speciale din ultima zi a raliului, echipajele se vor deplasa dinspre Valence inspre Monaco prin Alpii Maritimi. Power Stage-ul il va reprezenta ultima proba speciala a raliului in lungime de 18.95 kilometri, una din cele trei probe de noapte ale raliului.   

 

Favorit la castigarea raliului este desigur echipajul Sebastien Loeb/ Daniel Elena, castigator de sase ori al competitiei, care insa in acest an nu va mai reprezenta o concurenta in lupta pentru titlul de campion mondial deoarece va lua startul in doar patru raliuri in 2013. Dani Sordo revenit in echipa Citroen poate reprezenta surpriza editiei 2013, el terminand raliul anul trecut pe locul secund la volanul unui MINI John Cooper Works WRC si tot in pozitia a doua a terminat si in 2007 la volanul unui Citroen C4 WRC. Hirvonen este si el in carti pentru victorie acesta reusind locul patru anul trecut aici si locul doi in 2008 pe un Ford Focus WRC.      

 Ford Fiesta WRC

Teoretic Citroen are cele mai bune rezultate aici, precum si piloti experimentati toti cei trei soldati ai armatei rosii putand aduce victoria. Ford mizeaza pe tinerii Ostberg si Novikov, Solberg nemaifiind cooptat in acest an in cadrul echipei, iar Latvala a parasit corabia dupa ce Ford a anuntat retragerea sprijinului oficial de uzina pentru echipa lui Malcolm Wilson. Sigur ca si Volkswagen isi doreste victoria si ce ar fi mai frumos pentru constructorul german decat un debut in WRC cu o victorie la Monte Carlo. Ei isi spun sperantele in Ogier si Latvala, Ogier avand un mic avantaj in detrimentul finlandezului, datorita numarului de kilometri parcursi la volanul frumosului Polo R WRC, in teste.          

 Polo-R-WRC-Monaco

Insa cum de putine ori socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ si surprizele pot aparea la tot pasul, oricare din pilotii enumerati mai sus isi pot trece in cont victoria, iar daca exista un raliu care poate oferi surprize de proportii acesta este Monte-Carlo. 

 

Lista echipaje inscrise