Spectacol in WTCC la Zolder

Se pare ca pilotii din WTCC au auzit comentariile lui Andrei Mitrasca precum ca BTCC este mult mai spectaculos decat campionatul lor si s-au pus pe treaba arate ca lucrurile nu stau chiar asa.

 

Lasand gluma la o parte, in acest weekend la Zolder, am avut parte de doua curse extrem de disputate in care am avut un pachet complet iesiri spectaculoase in decor, depasiri, safety car si busituri. Chevrolet-urile Cruze au monopolizat din nou prima linie pe grila de start, doar Gabriele Tarquini reusind sa desparta cele trei Cruze-uri, campionul en-titre trebuind sa porneasca din pozitia a patra de pe grila de start. Batalia a inceput inca din primul viraj cand Taquini si Menu s-au acrosat, elvetianul fiind la un pas de o iesire prematura din cursa, mai mult decat atat Menu a reusit sa revina imediat si sa isi pastreze cea de-a doua pozitie in cursa, pozitie pe care avea sa si incheie prima cursa.

 

In turul cu numarul 2 Freddy Barth a pierdut controlul Seat-ului sau, iar Tom Coronel a trebuit sa iasa de pe pista pentru a evita Leon-ul scapat de sub control. Insa acest lucru avea sa il coste foarte scump pe Coronel deoarece la revenirea pe pista acesta a pierdut controlul BMW-ului sau, iar Engsler care venea din spate i-a agatat partea fata dreapta, doua BMW-uri iesind astfel din cursa dintr-o lovitura. Safety-car-ul si-a facut aparitia, ramanand pe pista pana in turul cu numarul 9, iar numarul tururilor cursei a fost suplimentat cu 2.

 

Muller ne-a aratat de ce este campion en-titre reusind sa il depaseasca pe Tarquini chiar in turul 9 cand cursa a fost reluata, urcand astfel pe ultima treapta a podiumului. Din nou trioul albastru de la Chevrolet a monopolizat podiumul in prima cursa cu Rob Huff in frunte care a condus fara emotii intreaga cursa. Cea mai frumoasa surpriza, as spune, a facut-o Norbert Michelsz care a reusit locul 7, aflat pentru prima oara la volanul unei masini cu tractiune spate. El recunostea inainte de cursa ca nu a putut sa ii spuna nimic inginerului sau pentru a seta masina, deoarece nu stia daca masina se comporta cum trebuie sau nu, el neexperimentand pana atunci tractiunea spate.  

 

In cea de-a doua cursa Tarquini s-a trezit pe prima pozitie la start mostenind astfel locul care trebuia sa ii revina lui Freddy Barth, care nu a mai putut lua startul in cea de-a doua cursa la fel cum nu a reusit nici Coronel sa mai revina, mecanicii nereusind sa repare masina in timp util. 

  

Dupa un start perfect Tarquini a reusit sa ramana in fruntea cursei dupa primul tur fiind urmarit de trioul albastru Chevrolet, in ordinea Huff, Menu si Muller. Yvan Muller a iesit repede din carti pentru un loc pe podium fiind nevoit sa abandoneze datorita unei avarii suferite in turul 6  la radiatorul de ulei. Huff a pus presiune continua pe Tarquini, experimentatul italian nelasand deschisa nicio portita pentru o eventuala depasire a lui Huff, mizand totodata pe faptul ca britanicul nu va incerca nimic spectaculos pentru a nu isi compromite sansele in clasamentul general. Huff ne-a demonstrat insa ca are stofa de campion si in turul 7 in sicana Villeneuve l-a atacat pe Taquini, italianul impingandu-l in afara pistei pe mai tanarul sau rival fapt ce a degenerat intr-un contact intre cele doua masini, Huff scurtcircuitand sicana instalandu-se la conducere, insa doar pentru cateva secunde. Chevrolet-ul lui Huff a suferit avarii la directie insa britanicul a reusit un loc 6 ce avea sa ii consolideze pozitia de lider in clasamentul genereal.

 

Menu a reusit la fel ca in Brazilia sa fie cel mai bine clasat pilot in cea de-a doua cursa insa nu l-a mai atacat pe Tarquini, multumindu-se cu locul secund. Podiumul a fost completat de Tiago Monteiro pe Seat. Surpriza din aceasta a doua cursa a fost clasarea lui Darryl O’Young  pe locul 4 cel mai bun rezultat obtinut de pilotul chinez. Trebuie totusi sa spunem ca echipa Bamboo-Engineering din care face parte O’Young, a beneficiat la Zolder de doua masini Chevrolet Cruze cu exact aceleasi specificatii ca masinile de uzina Chevrolet, cei de la RML luandu-si angajamentul ca masinile sa aiba aceleasi specificatii inclusiv la set-up daca este nevoie. Tot in aceasta cursa echipa Polestar a reusit primele puncte pentru Volvo prin clasarea pe pozitia a saptea a lui Dahlgren.

 

Clasament general dupa Zolder:

1. Robert Huff 70 pt.

2. Alain Menu 69 pt.

3. Gabriele Tarquini 51 pt.

4. Yvan Muller 48 pt.

5. Tiago Monteiro 31 pt.

6. Tom Coronel 30 pt.

7. Carlos ‘Cacá’ Bueno 25 pt.

8. Kristian Poulsen 18 pt.

9. Michel Nykjær 18 pt.

10. Darryl O’Young 13 pt