Zapada pune probleme in shakedown-ul de la Monte Carlo

Sezonul 2013 debuteaza astazi cu etapa de la Monte Carlo. Conditiile meteorologice se anunta nefavorabile pentru pilotii din WRC, acestia avand sa se confrunte cu o ninsoare ce a pus stapanire pe intreg teritoriul francez, de-a lungul noptii.

Loeb Monte 2013

Din acest motiv, oficialii raliului vor permite folosirea pneurilor cu cuie in aceasta etapa. Inainte de primele treceri obligatorii pe traseu, echipele s-au aratat ingrijorate de conditiile meteo.

 

Francois Xavier Demaison, inginerul celor de la Volkswagen a afirmat: cel mai important lucru este sa efectuam cele 4 treceri obligatorii fara sa lovim masina, momentan, toate setarile importante au fost efectuate inainte de a veni in Valence“. Cei de la Citroen, in schimb, privesc lucrurile mai pozitiv: “este intotdeauna benefic sa punem masinile la treaba inainte de start si testele ne-au permis sa intram in atmosfera acestui raliu, iar acest lucru este foarte incurajator“.

 

Primele teste au avut loc pe platoul din Loutagne din apropiere de Valence. Terminand pe locurile, doi, patru, si sapte, Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen, respectiv Dani Sordo, au reusit sa testeze cu DS3 WRC pneurile Michelin Pilot Alpin cu cuie.

 

Iata ce au declarat cativa dintre protagonistii raliului:

 

Sebastien Loeb a afirmat: Este prima data cand folosim astfel de pneuri la shakedown. Am avut parte de zapada in Saint Bonnet le Froid si Saint Jean en Royans, dar daca este zapada in Valence, ne putem astepta la aceleasi conditii in Ardeche. Am vazut ca o clasare buna la shakedown poate sa fie un dezavantaj si probabil cu asta ne confruntam…“.

 

Mikko Hirvonen a declarat: La un an de la debutul meu cu cei de la Citroen, sunt foarte bucuros sa fiu din nou aici, dar cu alte ambitii mai mari. Incepem sezonul cu un raliu special, zapada este prezenta in Valence, iar conditiile pot varia. Vom avea de-a face cu conditii diferite pe fiecare proba speciala. In mod evident, fiind finlandez ma bucur de zapada, dar drumurile sunt atat de inguste incat nu exista loc de erori, iar noi trebuie sa fim inteligenti“.

 

Dani Sordo a comentat si el despre vremea nefavorabila: N-am vazut niciodata atat de multa zapada la Monte Carlo. In mod normal auzim de astfel de conditii in “raliurile legendare”, iar acum protagonistii suntem noi. Nu este foarte distractiv, datorita schimbarilor de vreme, care fac probele imprevizibile. Nu se compara cu Raliul Suediei, unde constant ai aceiasi aderenta. Alegerea pneurilor o sa fie dificila si trebuie sa le conservam cat mai bine pe durata buclelor din raliu“.

 Rally Monte Carlo 2013

Din tabara VW, Jari-Matti Latvala declara ieri dupa Shakedown: “Am avut o senzatie extraordinara dimineata cand am iesit cu Polo R WRC la treaba. Ma simt ca acasa in cadrul echipei. Toti lucreaza cu pasiune si determinare pentru a obtine cele mai bune rezultate. Conditiile meteo au fost foarte grele astazi si ma astept la o inrautatire a vremii in zilele care urmeaza. Raliul Monte Carlo este recunoscut pentru vremea schimbatoare, iar pe traseu putem intalni suprafete precum asfalt curat, acoperit de gheata, zapada sau noroi. De aceea alegerea pneurilor este dificila pentru ca daca nu iei decizia corecta poti pierde timp pretios sau o decizie corecta te poate ajuta sa urci in clasament.

 

Sebastien Ogier: “Asteptarea a luat sfarsit! Iar Monte e raliul meu de casa. Am multi fani aici si sigur ca pe probe vor fi si foarte multi prieteni de ai mei cat si familia. Zapada a afectat Shakedon-ul dar ma simt bine cu masina. Alegerea pneurilor joaca rolul principal. La prima trecere am mers cu pneuri fara cuie pentru a le pastra pentru raliu, insa a fost cam alunecos. In general sunt multumit pentru ca am reusit sa testam cateva combinatii de pneuri. Abia astept ziua de maine.

 

Raliul Monte Carlo, incepe astazi cu o prima sesiune de autografe, urmata de prima proba speciala de la Moulinan- Antraignes.

 

Rezultate Shakedown

 

1. Neuville (Ford/Michelin), 2m26.1s.

2. Loeb (Citroën/Michelin), +2.6s.

3. Novikov (Ford/Michelin), +2.7s.

4. Hirvonen (Citroën/Michelin), +3.3s.

5. Latvala (Volkswagen/Michelin), +4.3s.

6. Ogier (Volkswagen/Michelin), +4.4s.

7. Sordo (Citroën/Michelin), +5.7s.

8. Ostberg (Ford/Michelin), +6.8s.

 

Program – miercuri, 16 ianuarie 2013 (ora locala)               

(Connection, Special Stage, Connection)    
SS 01, Le Moulinon, 45.27 km, 37.10 km,09:03 
SS 02, Burzet, 30.15 km, 30.60 km, 92.10 km, 10:21 
Service A (Valence), 30 min., 12:46 
SS 03, Le Moulinon, 45.27 km, 37.10 km, 14:21 
SS 04, Burzet, 30.15 km, 30.60 km, 92.10 km, 15:39 
Flexi Service B (Valence), 45 min., 17:59 
Parc fermé (Valence), 21:30 
(334.78 km, 135.40 km, (Σ 471.18 km))